Ivanov, dva minuta za Severnu Makedoniju

Objavljeno: 13.6.2018.


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov napustio je, posle dvega dva minuta, sastanak sa premijerom Zoranom Zaevim i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim koji su pokušali da ga obaveste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javljaju mediji u Skoplju.
Ivanov, koji je prethodnih meseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevim i koalicijom koja je oko njega okupljena, najavio je da će se do kraja dana obratiti naciji.

Još uvek nije poznato kakav stav ima Ivanov o imenu Republika Severna Makedonija, oko čega su se dogovorili Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras, ali Ivanov bio žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

“Predsednik Ivanov je prekinuo i napustio sastanak i odbio da razgovara o ovom dogovoru”, navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Ivanov i opozicioni VMRO-DPMNE, kako se čini, biće najveća prepreka sprovođenju dogovora između Atine i Skoplja, prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati “Republika Severna Makedonija”, dok će zauzvrat Grčka prestati da blokira makedonske integracije u NATO i EU.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *