Facebook daje odgovore na pitanja Kongresa na 452 stranice

Objavljeno: 13.6.2018.


Svedočenje Marka Zuckerberga pred Kongresom u aprilu bilo je frustrirajuće, posebno za one koji su očekivali neposredne odgovore o Facebookovoj politici privatnosti – Zuckerberg je često obećavao prateću akciju, a bilo je dosta pitanja koja su ostala neobjašnjena. 
Međutim, Facebook sada popunjava neke od tih rupa. Kompanija je objavila odgovore na pitanja za koja CEO Facebooka nije dao odgovore tokom samih saslušanja. Postoji dosta materijala koji je potrebno proičešljati (oko 452 stranice bez uvoda), ali  ni ovaj sadržaj nije u potpunosti koristan. Ipak, postoji nekoliko bitnih stavki.

Facebook je odgovorio na pitanje o podacima koje kompanija prikuplja od ljudi koji se prijave na servis. Kompanija uzima informacije koje korisnici eksplicitno daju, uz zaštitu u nekim zemljama za osetljive informacije kao što su etnička pripadnost, religija i političke informacije. Facebook takođe prima korisnikove konekcije (uključujući istoriju kontakata i SMS-a, ako odaberete da ovo uploadujete), korisničku statistiku, kupovine napravljene preko kompanijinog servisa i interakcije koje se tiču direktno korisnika (kao kada neko komentariše vašu fotografiju i slično).

Kompanijina Business Tools alatka omogućava partnerima da dele podatke izvan Facebooka, sve dok im je zakonski dozvoljeno da prikupljaju i dele te podatke. Developer igara bi sa Facebookom mogao da podeli informacije o tome koje igre igra korisnik, na primer. Facebook takođe prikuplja informacije o uređajima, poput ID uređaja, ponašanja aplikacija i karakteristika uređaja kao što su memorija i jačina signala. Sve ove informacije se prikupljaju u praktične svrhe, kao što su borba protiv botova ili streaming videa na TV.

Ovi i drugi odgovori verovatno neće odagnati zabrinutost o praksi koju Facebook primenjuje, bilo da se radi o Cambridge Analytica skandalu ili potencijalnim predrasudama o kompaniji. Ipak, i pored ovoga, izveštaj makar domnekle obrađuje neke od tema koje su ostale nepoznanica iz aprilskog saslušanja.

Izvor: Engadget

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *