Apple limitira načine upotrebe i deljenja kontakt informacija korisnika

Objavljeno: 13.6.2018.


Apple je prošle nedelje ažurirao svoju sekciju sa upotrebom aplikacija, a iako je najveća vest zabrana rudarenja kriptovaluta, kompanija je pooštrila i pravila o tome šta developeri smeju i ne smeju da urade sa informacijama korisnika.
Specifično, Applezabranjuje aplikacijama da prikupljaju, koriste i dele kontakt informacije korisnika.

Bloomberg izveštava da su developeri aplikacija godinama zloupotrebljavali mogućnost pristupa korisničkim kontaktima. Njihove aplikacije prvo traže dozvolu za pristup podacima za marketinške svrhe ili čak za njihovo automatsko prodavanje, a sve bez dozvole korisnika. Apple-ovo ažuriranje smernica za App Store sada zabranjuje developerima da kreiraju baze podataka na osnovu informacija iz adresara korisnika, niti mogu da zahtevaju pristup informacijama o kontaktima u nečije ime i da potom te informacije iskoriste za nešto drugo. Developeri će morati da dobiju pristanak za ono za šta zaista planiraju da koriste kontakte. Prodavanje podataka eksternim stranama je takođe zabranjeno.

Apple ne kreira ove izmene kao odgovor na neki specifičan skandal, mada je CEO kompanije Tim Cook jasno kritikovao Facebook zbog Cambridge Analytica skandala i zloupotrebe korisničkih podataka. Takođe, one je kasnije odbacio navode Facebooka da je Apple od društvene mreže dobijao bilo kakve lične podatke korisnika.

Izvor: Engadget

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *