Tramp: Kim mi rekao da će uništiti veliki raketni poligon

Objavljeno: 12.6.2018.


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da mu je severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora. Tramp je poručio da će SAD okončati “ratne igre”, čime će Amerika uštedeti “ogromnu količinu novca”.
“Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora”, rekao je Tramp, preneo je Si-En-En.

Američka televizijska mreža navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

“To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Tramp je rekao da je Kim, potpisanim sporazuma, ponovo potvrdio “svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva” i istakao da severnokorejski lider “želi da to učini”.

Američki predsednik je poručio po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da će SAD okončati “ratne igre”.

Si-En-En navodi da se to verovatno odnosi na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom koje Severna Koreja već dugo ocenjuje provokativnim.

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vreme.

“Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije deo jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vreme”, poručio je Tramp.

Prema njegovim rečima, pristao da okonča “ratne igre” zato što ih smatra “veoma provokativnim” i dodao da će time SAD uštedeti “ogromnu količinu novca”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *