Mohamed Salah na ivici srama zbog druženja sa Kadirovim

Objavljeno: 12.6.2018.


Tri dana prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji dogodio se prvi veći skandal, a glavni protagonist je – jedan od najboljih fudbalera svijeta – Mohamed Salah!
Zvijezda Liveroola i reprezentativac Egipta, odmah po dolasku u Rusiju pozirao je sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim, tiraninom, homofobom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini, piše Jutarnji.

Kadirov je čovjek poznat po mučenjima i likvidacijama svakoga ko mu se suprotstavi i fotografije njega i nasmiješenog Salaha svakako nisu dobra reklama za Egipat.

Zapravo, sama činjenica da je Egipat izabrao svoj kamp u Groznom u Čečeniji iznenadila je gotovo sve. Ugledna organizacija za ljudska prava “Human Rights Watch” optužila je FIFA-u za nedostatak reakcije na činjenicu da fudbaleri dolaze u ‘crnu rupu u kojoj borci za ljudska prava, koji se ne slažu sa politikom čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, bivaju mučeni, ubijeni ili nestaju.

U svakom slučaju, Salahu druženje ne služi na čast iako je pitanje koliko je bio upoznat sa likom i djelom čovjeka koji ga je zgrabio za ruku i sa njim trčkarao i mahao svojim podanicima. Novinari koji su bili na licu mjesta kažu da je Egipćanin bio pomalo zbunjen, dok je Kadirov bio izvan sebe.

“Salah je najbolji igrač svijeta i briljantna osoba”, rekao je Kadirov. 

“Čečeniji je bilo važno da bude dio Svjetskog prvenstva, što su postigli time što će ugostiti reprezentaciju Egipta, gdje, prema pitanju ljudskih prava, posljednjih godina takođe nije ništa bolja situacija. FIFA ne može natjerati Egipat da promijeni lokaciju svog kampa, ali bi mogla iskoristiti ovu situaciju na drugačiji način”, naveo je Stroehlein.

U Čečeniji, naime, postoji još samo jedan aktivni borac za ljudska prava.

“Ime mu je Ojub Titijev. Ali, on se od januara nalazi u zatvoru pod lažnom optužbom za posjedovanje marihuane. Ako FIFA zaista misli ozbiljno djelovati, mogla bi zahtijevati od čečenskih vlasti da oslobode Titijeva. To, naravno, neće promijeniti stanje ljudskih prava u Rusiji ili navesti Putina i Kadirova na promjenu stava, ali bi mogla biti dobra poruka. Nije mi nezamislivo da se dogodi jedna takva simboličan gest”, rekao je  Stroehlein.

Čečenija se ‘proslavila’ i nakon otkrića da je samo prošle godine u zatvor poslano više od 100 homoseksualaca. U razgovoru za lokalnu televiziju Kadirov je tu vijest nazvao nebulozom, ali demantirao ju je na suludi način.

“Kod nas nema homoseksualaca. Ako ipak neki postoji, odvedite ih u Kanadu”, komentirao je Kadirov.

Foto: Jutarnji

Izvor: Jutarnji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *