Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umjetnica našeg doba

Objavljeno: 12.6.2018.


Zvezda jugoslovenske kinematografije u Los Anđelesu predaje na Odseku “Liberal art and science” veoma cenjene njujorške Akademije za film
Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, a idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan, kazala je Tanjugu glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival “Krokodil” koji se održava sledećeg vikenda u Beogradu.

Autentična zvezda jugoslovenske kinematografije, svojim ulogama je obeležila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umetničke scene.

Furlan već godinama živi u SAD gde je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu “Babilon 5”.

Slavna glumica u Los Anđelesu predaje na Odseku “Liberal art and science” veoma cenjene njujorške Akademije za film.

Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova sveta.

“Mnogo ucim od njih jer svako od njih gleda svet iz svog specificnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Sudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije… Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični” kaže Furlan.

Prema njenim rečima studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija.
Foto A.Stanković

“To je sasvim novo polje za mene. Jednostavnno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam deo takozvanog “liberal art & science” odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati” ,kazala je Furlan.

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces sa kojim treba biti veoma oprezan.

“Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje lazi i za govor mržnje”, kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opsanim vremenima.

“Više ne raspoznajemo šta je istina a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se siri kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu” kazala je Furlan.
 
Foto A.Stanković
Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama zivota i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.”Ovo je vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti?” pita se Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

“Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posleratnih godina. Setila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dela sebe i nekog vremena koje je zauvijek izgubljeno”, navela je ona.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *