Fiat 600 iz 1959. godine sa Mazdinim Vankel agregatom

Objavljeno: 12.6.2018.


Izbor za one koji žele automobil sa Vankel agregatom je prilično ograničen na modele Mazda RX-7, RX-8 i njima sličnim.
Međutim, neko je odlučio da čuveni agregat ugradi u nešto potpuno drugačije.

Vankelov motor predstavlja tip motora sa unutrašnjim sagorevanjem specifične konstrukcije (sa obrtnim klipovima) – rotacioni klipni SUS motor, koji transformiše pritisak u rotaciono kretanje.

Naime, automobil koji poseduje ovakav agregat nosi naziv „Angry Mosquito“ (besni komarac), a reč je o ekstremno modifikovanom Fiatu 600 iz 1959. godine. Kao što možete videti, a i čuti, u video snimku ispod teksta, ovaj mali automobil je posebna priča.

Naime, ovaj retro Fiat, poseduje rotacioni klipni motor Mazda 12A smešten u zadnjem delu automobila. Agregat je povezan sa četvorostepenim manuelnim menjačem iz Volkswagena, a automobil se ponaša, ako je verovati rečima njegovog vlasnika, kao sportski automobil sa agregatom smeštenim između prednje i zadnje osovine.

Težak jedva 600 kilograma i sa 220 konjskih snaga, odnos težine i snage na ovom automobilu je svega 2,7 kilograma po „konju“. To ovog „Fiću“ svrstava rame uz rame sa modelom Chevrolet Camaro ZL1, i Dodge Challenger SRT Hellcat, a oba automobila su skoro tri puta teža od njega. Tu je i „anti roll“ kavez kako bi se ojačala karoserija, ali i veliki hladnjak.

Naime, jedna auto kuća iz Mizurija je prodala „besnog komarca“ pre par godina za nešto manje od 35.000 dolara. Međutim, ova mala zujalica je sada opet na prodaju, a cena još uvek nije određena.

Izvor. VreleGume

,

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *