EUFOR potvrdio: Britanski vojnici stižu u BiH

Objavljeno: 12.6.2018.


EUFOR je potvrdio danas dolazak britanskih vojnika u BiH u okviru, kako se navodi, uobičajenog i redovnog postupka, a riječ je o jednoj manjoj izviđačkoj jedinici koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.
EUFOR se ovim povodom oglasio nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj, od 40 vojnika u BiH koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO.

“U skladu sa svojim mandatom prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje sa vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti. Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat”, navodi se u saopštenju.

Oni su potvrdili da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR obezbeđuju dodatni kapaciteti u skladu sa ishodom strateškog pregleda za 2017.

Odluka o upućivanju vojnika u BiH doneta je na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim zemljama učesnicamam misije.

Podsjetimo, britanski “Times” je ranije prenio da se vojnici šalju da se spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u BiH biti održani u oktobru.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *