Austrija se povlači iz Centralno evropske inicijative

Objavljeno: 12.6.2018.


Austrija će izaći iz Centralno evropske inicijative (CEI), čiji je nekada bila osnivač. Dalje učešće Austrije u CEI nije svrsishodno, ističe Ministarstvo spoljnih poslova. Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje sa evropskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.
Ta inicijativa trenutno okuplja 18 država, a osnovana je 1989. godine, sa ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoevropskih zemalja, kao i približavanje regiona. Austrija je u CEI zauzimala vodeću ulogu, te je mjesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije.

Posljednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil Lefler, supruga bivšeg šefa austrijske države, koja se, nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu spoljnih poslova vodi sektor za Rusiju.

Integracija jugoistočne Evrope u strukture EU podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo i dodaje da je zbog toga istupanje iz CEI mjera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora. Pored toga, naglašava zvaničan Beč, moguće je time personalne i finansijske kapacitete bolje objediniti.

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča.

– Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gdje su nam potrebni kontakti – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Austrija sama prepušta uticaj “neliberalnoj Mađarskoj” koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.

Pored toga, smatra, da se olako istupa iz organizacije u kojoj je članica i Bjelorusija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *