Tajna podmornica: Mornari o njoj nisu smjeli govoriti

Objavljeno: 11.6.2018.


Pokupila je najviše odlikovanja u istoriji, ali većina građana nema pojma što je to radila i gdje je plovila špijunska podmornica
Gradnja USS Parche započela je 1970. godine a podmornica je iz službe povučeno 2004. nakon silnih godina operacija. Oni koji su podmornicu sklapali nisu, piše Business Insider, imali pojma u što će to prerasti.

Parche je trebala biti još jedna “obična” nuklearna podmornica dizajnirana kako bi pratila i uništila neprijatelje svojim torpedima. Ime je dobila po maloj ribici koja živi na koralnim grebenima. Prve je dvije godine, od 1974. nadalje, samo tome i služila.

Godine 1976. je prebačena u Pacifičku flotu i modifikovana po prvi puta. Tada se i dešava to da javnost više ne zna šta se događa sa podmornicom, ali danas je jasno da je Parche mornarica izabrala da bude dio tajnog partnerstva između CIA-e i mornarice.

Parche se tada de facto pretvara iz podmornice za napad u “duha”, opremljena najnovijom tehnologijom za monitoring, izviđanje i kontrolu. Podmornice su i poznate kao “tiha služba” jer najbolje rade i najviše postignu kada ih se ne uspije detektovati. Ekipe koje su služile na ovoj podmornici bile su dužne dodatno prisegnuti da nikada ništa neće reći o prirodi svojih zadataka ili samoj podmornici.

WIKIPEDIA

Do kraja sedamdesetih Parche je već odradila nekoliko izleta u Ohotsko more praćena sa USS Halibut  USS Seawolf kako bi prisluškivala sovjetske komunikacije kao dio operacije Ivy Bells. Ono što su sakupili bilo je od veoma bitne važnosti za pronalazak ruskih agenata.

Parche je takođe asistirala u sakupljanju ostataka sovjetskih raketa kako bi ih mornarica analizirala i razvila slično oružje za vlastite potrebe. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih podmornicu se ponovno “osvježilo” sa novom tehnologijom, kamerama i produženim trupom kako bi stalo više ljudi i opreme. Nadodana je i tehnologija koja je omogućila podmornici da “mirno sjedi” na dnu oceana dok ronioci ulaze i izlaze iz trupa te odrađuju zadatke.

Do 2000ih Parche je već bila ozbiljna starica u floti. Svi iz njene klase bili su “penzionisani” a Sturgeoni (što je i Parche) su zamijenjeni klasama Los Angeles i Seawolf. Godine 2004. došlo se do zaključka da je vrijeme da se podmornicu povuče sa “platforme specijalnih projekata” i aktivne službe.

Nakon 30 godina ponajviše tajne, ali aktivne službe Parche je povučena i razmontirana iako je njeno jedro izloženo u gradiću Bremertonu u državi Washington. Na poziciji prve i najvažnije špijunske podmornice zamijenio ju je USS Jimmy Carter, klase Seawolf.

WIKIPEDIA

“Ovo će jedro biti vječan spomenik za sve nadolazeće generacije. Biće dio naših život i važan dio istorije”, rekao je na ceremoniji otkrivanja Will Longhman, predsjednik Parche organizacije dok je njen nekadašnji kapetan i CEO Navy Memorial fondacije admiral Richard Buchanan rekao je kako je to “idealan način da se ekipi sa podmornice ukaže poštovanje”.

“Ovo ovdje je komad istorije podmornice, i beskrajno sam ponosan na sve što mornarica radi za našu zemlju”, rekao je.

Dio je njenog “dosjea” i dalje tajan i mnogi niti ne znaju da je riječ o podmornici sa naviše odlikovanja u američkoj mornarici koja, pri tome, nikada nije ispalila svoja oružja prva, a mornarica je njeno postojanje i zadatke čuvala kao najstrožu tajnu te često i plasirala dezinformacije.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *