Merkelova: Imaćemo zajednički stav; Makron: Prvi korak

Objavljeno: 10.6.2018.


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se lideri Grupe G7 dogovorili o zajedničkom stavu o trgovini iako ostaju određene nesuglasice.
“Polazim od principa da ćemo imati zajednički tekst o trgovini”, rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare kod Kvebeka gde se održava samit G7.

Prema njenim rečima, zajednički tekst ne rešava problem jer postoje nesuglasice o trgovini.

Merkelova nije navela detalje zajedničkog saopštenja već je samo rekla da će ga biti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da zajedničko saopštenje članica G7 predstavlja samo prvi korak i pokušaj da se “stvari stabilizuju”.

“Ovaj dogovor…dobra je vest i predstavlja zajedničku želju da se stvari stabiluzju. Ipak, ne mislim da je zajedničkim saopštenjem sve postignuto. Očigledno je da ćemo u narednim nedeljama i mesecima morati da nastavimo da radimo”, rekao je Makron, preneo je Rojters.

Britanska agencija je ranije javila da su lideri G7 na putu da se dogovore oko zajedničkog saopštenja koje će biti pročitano večeras, po okončanju samita.

Neimenovani izvori iz francuskog predsedništva navodi da se SAD nisu slagale sa gledištima ostalih zemalja, pogotovo po pitanju ekologije, prenosi Rojters.

Izvor je rekao da su zemlje G7 radile na relaksaciji situacije u oblasti trgovine nakon što je američki predsednik Donald Tramp uveo tarife na aluminijum i čelik.

Jelisejska palata saopštila je malo ranije da su u toku pregovori na samitu G7 o postizanju dogovora o zajedničkom saopštenju na kraju skupa.

U toku su pregovori o kompromisnoj formulaciji o trgovini, kako bi se zadovoljile sve strane, dodala je Jelisejska palata navodeći da neće biti pomenuta pitanja klime i ekologije.

G7 čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *