BIG Radio – Tvoj novi komšija u Trebinju na 103.5 MHz

Objavljeno: 10.6.2018.


TREBINJE – Grad istorije, velikog naroda i poeta!
Ovaj predivni grad kako ga još nazivaju ,,dragulj Hercegovine“ smješten je u najjužnijem dijelu Republike Srpske ispod planine Leotar na putu ka Jadranskom moru. Po samoj poziciji mjesta teško da mu ostali gradovi mogu parirati, bar kada je riječ o kulturi, zavidnoj klimi i samoj istoriji ovog pitomog naroda.

,,Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svijetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mjesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostarjeli. Trebinje je mediteran, jer dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osjećate da je more iza brda… Tamo se živi kao na moru ali nije obeščašćeno turizmom kao more.“

Ovim citatom Mome Kapora počinjemo naše komšijsko upoznavanje Trebinja.

Trebinje se prvi put pominje u X vijeku (Tribunia) i smatraju ga jednim od važnijih trgovačkih gradova još u vrijeme dok su rimski trgovci prelazili ovaj put ka Dubrovniku i spuštali se daljom dužinom obale jadranskog mora.

Ovo je jedini grad u našoj republici koji broji preko 50 spomenika od čega su 29 proglašeni nacionalnim spomenicima što govori o njegovom istorijskom značaju i kulturi samog naroda.

Rijeka Trebišnjica, nekada najveća ponornica na svijetu, ljepotica svijetlo zelenog lica na koju je naslonjeno preko 30 mostova i ćuprija sa 96,5km dužine riječnog korita je poseban ukras Trebinja.

Više o vijestima iz čitave Hercegovine , naročito iz Trebinja možete pogledati na odličnom portalu www.hercegovinapromo.com, koji je u sklopu HP Medija Grupe iz Trebinja.

Pored news portala izdvaja se i uspješan koncept novog/starog Radija Padrino koji je ove godine počeo da emituje zemaljski signal na frekvenciji 90.8. Veoma zanimljiva kombinacija laganih ritmova i prijatnih glasova dobar su recept za svijetlu budućnost na medijskom nebu Hercegovine kao i čitave BiH. Ovim putem kao njihove kolege želimo im mnogo uspjeha na poslovnom planu!

Veliki književnici, glumci, muzičari, sportisti, porijeklom su iz Hercegovine. Srđan Aleksić, Dejan Bodiroga, Asmir Begović, Nataša Ninković, Nebojša Glogovac, Senad Bašić, tek su neki od njih. To je razlog što je Trebinje domaćin brojnih manifestacija, tako da ukoliko ste ljubitelj kulture, u ovom gradu vam nikada neće biti dosadno.

Za sve kulturne događaje i manifestacije koje su nas zanimale saznali smo preko važnog trebinjskog portala http://www.trebinjedanas.com/ koje svakodnevno prati dešavanja u cilju informisanja svojih građana, što opravdava epitet ovog grada u savremenom pogledu.

Tu ćete pronaći najsvježije informacije o čuvenim Dučićevim danima, kao i već tradicionalnom Saboru folklora, ali i najave dešavanja u jednom od najpoznatijih brendova Trebinja a to je čuvena Vinarija Vukoje.

Sir škripavac i nadaleko poznata vina sa ovog područja mogu da pariraju svjetskim proizvođačima. Uz prisutnost mediteranske klime i neponovljivog pogleda na grad, uživali smo uz vina iz ,,Vinskog podruma Vukoje“ i zvukove tamburaša koji su dopirali sa 103,5 MHz, a  bez kvalitetnog vina ne bi bilo ni dobre muzike. To je neka neraskidiva veza!

Naš kratki boravak u Trebinju iskoristili smo za degustaciju tradicionalnih jela (raštan, prijesnac, priganice, torotan, cijeli sir), te čuvenih hercegovačkih vina (žilavka i vranac).

Gostoprimstvo po kojem su Hercegovci prepoznatljivi, učiniće da vam posjeta ovoj oazi mira i sunca zasigurno bude nezaboravan doživljaj.

Svakako vašu posjetu Trebinju, možete začiniti noćenjem u jednom od novijih hotela u Trebinju. Hotelu SL Industry koji raspolaže, kako kažu na njihovoj Web stranici, sa 49 savremeno opremljenih soba obogaćenih vintage detaljima poput ciglenih zidova, crno bijelih fotografija i sobnog inventara, namijenjenog potpunom uživanju svih gostiju.

Smješten je na samo 2 km od centra prelijepog Trebinja. Posjeduje 4* i izdvaja ga specifična arhitektonska kombinacija modernog dizajna i industrijskog stila, inspirisana zgradom fabrike alata, čijom restauracijom je ovaj hotel nastao.

Zeleni pejzaži, snažna planina, kaldrma i čuveni ,,platani“ privlače sve veći broj turista koji ne samo da su prepoznali toplotu grada već i srdačnost samih domaćina.

Ušuškanost ovog mjesta među kamenim brdima sa svojih 16 platana koji su zvanično proglašeni najljepšom baštom BIH, možete doživjeti ukoliko pogledate radove Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja i pobjednika na međunarodnom festivalu pozorišne fotografije „Theatre Exposed“ u ukrajinskom gradu Odesi. Njegov je rad baziran uglavnom na pozorišnoj i dokumentarnoj fotografiji, te je pored raznih nagrada I priznanja autor četiri samostalne izložbe: “Na daskama” (2013), “Hercegovački Salon Arhitekture” (2017), “Projekat 365+1” (2017) i “Na daskama 2” (2017).

Manastir Tvrdoš, foto: Jovan Vidaković

Trebinjci snažni, ponosni i prkosni sa velikim žarom uvijek rado govore o Jovanu Dučiću, njihovom nekadašnjem sugrađaninu, velikom čovjeku, piscu i umjetniku.

Jovan Dučić je umro 1943. u Garyju. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su iste godine u portu srpskih manastira Svetog Save u Libertivilu. Posljednja želja ovog velikana bila je da se sahrani u svom rodnom gradu, što je i učinjeno 2000 godine kada je njegovo tijelo preneseno iz SAD-a u Hercegovačku Gračanicu.

U Trebinju svi sportski kolektivi nose ime ,,Leotar”. Najpoznatiji je svakako Fudbalski Klub Leotar, koji je dugo godina bio član Druge lige SFRJ, šampion Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona. Pored njega tu su I KK Leotar ali I nove nade KMF Leotar, inače višestruki prvaci BIH I RS, koji mali fudbal podižu na jedan novi nivo u Hercegovini I šire ali I na pravi, sportski, način promovišu svoj grad.

Ovi podataci su nas uvjerili da Trebinje nije samo grad divnih druželjubivih ljudi, razigrane djece I prekrasnih dama nego I grad sporta.

Koliko god more bilo blizu, trebinjci vole da u toplim danima osvježenje potraže u svome gradu, prvenstveno na Trebišnjici. Ali ono što nam je zapalo za oko je najveći Akva park u BIH: ..Grad Sunca”.

Trebinjski Akva park, jedini u BiH se prostire na 79.000 kvadratnih metara i obiluje mnoštvom sadržaja.

Kompleks sadrži šest bazena, 13 tobogana od čega su dva adrenalinska (visine 24 m, dužine 200 m), splesh safari,

Dino park, tri ugostiteljska objekta, apartmane, prodavnice, ambulantu te još mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja koji će vam upotpuniti odmor.

Foto: Aqua park Grad Sunce

Od drugara sa web portala Trebinje Live info posudili smo par informacija vezanih za obilazak Trebinja, a koje bi vam svakako dobro došle.

Najbolja kafa se pije u bašti “Platani” na trgu,  u Starom gradu, a svakako probajte ćevape kod „Mura“, ili ako ste pak ljubitelj pice tu je picerija „Meksiko“.

Foto: Trebinje Info

TRG PLATANA

Platani su jedan od najprepoznatljivijih simbola Trebinja. Kružna tura po gradu počinje od Trga platana i tu se i završava. Na trgu je posađeno 16 platana, jer je za toliko bilo mjesta, a oni su danas stari 125 godina. Kada su Austrougari nakon Turaka došli u Trebinje bili su zgranuti činjenicom da se u centru grada nalazi groblje. Za jednu noć izmestili su groblje, a sutradan su posadili 16 platana koji danas prave najljepšu baštu u Bosni i Hercegovini što je i zvanično potvrđeno. Danas za Trebinjce sve počinje i završava se kod platana. Kada se dijete rodi, otac prvo časti turu pića ispod platana, kada se mlada udaje baca bombone ispod tog drveća, a i kad neko umre umrlica se kače na table koje se nalaze na krajevima bašte platana. U blizni trga je i srednjevekovna pijaca. To je kako kažu Trebinjci jedina pijaca bez tezgi, gdje se na drvenim stolovima prodaje voće i povrće.

ANĐELIKINA KAPIJA

Popularnosti Trebinja svakako je doprinjela serija “Ranjeni orao” rađena po romanu Mir Jam. U Starom gradu jedna od tri turističke atrakcije je Anđelkina kapija za koju su turisti iz Srbije ponajviše zainteresovani. Kako kažu turistički vodiči, ovde se tura najviše zadrži, ali i najviše razočara. Svi žele da se slikaju ispred kapije, ali i da zavire unutra. Razočarenje nastaje kada shvate da tu nema Anđelkine kuće, jer se taj dio serije snimao u Beogradu. Preko puta je Safetov dućan i Safetov prozor sa kog je posmatrao Andjeliku.

TRG PJESNIKA

Trebinje je grad koji je prvi dobio Njegoševu bistu. Ona se nalazi zajedno sa bistom Jovana Dučića i Jelene Anžujske na Trgu pjesnika. Jovan Dučić poklonio je bistu kraljice Jelene Anžujske jer je za života zime provodila upravo u tom gradu sa blagom mediteranskom klimom. Ona se tada ponašala kao prava narodna žena i sve što je mogla davala je Trebinjcima, zbog toga se njena desna ruka nalazi u manastiru Tvrdoš.

KAMENI MOST

Kameni most u samom gradu osvojiće vas čim ga ugledate. Upravo je taj most mnogima asocijacija na lep gradić pogotvo što se nalazi na reci Trebišnjci i spaja njen desnu levu obalu. Jednostavan a lep, most nastao je 1953 godine. Posebno je interesantan leti kada se održava takmičenje u skokovima sa Kamenog mosta. Ta atrakcija često je praćena nastupima muzičkih zvezda. Rijeka koja daje poseban šmek mediteranskom Trebinju je upravo rijeka Trebišnjica. Jezički bi pravilnije možda i bilo Trebinjčica, ali je narod izborio ime koje se i danas koristi.

Kafića I klubova u Trebinju ima pregršt, a do nas je došla je informacija da je za najbolji noćni provod zadužen klub Galerija.

Ukoliko vas ova tema više interesuje, pogledajte kratak video HP Group-e o Zanimljivim mjestima za izlazak u Trebinju.

Ovo je bio samo dijelić onoga što smo izdvojili i šta smo mi vidjeli u Trebinju, naravno više o turizmu kao i svim turističkim atrakcijama, smještaju, zabavi i svemu ono što Trebinje nudi možete naći na odličnom web sajtu GoTrebinje (p.s. preporučujemo da pogledate odličan video na naslovnoj strani).

S obzirom da su kolege tehničari sa Big Radija (Mudri i Đuro) svoj posao veoma brzo završili, nismo imali prilike da za jedan dan upoznamo sve ljepote ovog grada, ali smo uvjereni da ćemo u budućnosti itekako više posjećivati ovaj predivni grad.

Na kraju, želimo da se zahvalimo svima koje smo u ovom tekstu naveli, uz čije tekstove i slike smo dobili kompletnu sliku Trebinja i Hercegovine, a nadamo se da smo našim slušaocima i čitaocima na jedan drugačiji način približili sve ljepote Trebinja i Hercegovine.

Do nekog drugog viđenja, slušamo se na 103.5 Mhz

Pogledajte MAPU novih Frekvencija Big Radija klikom OVDE

Srdačno, vaš novi komšija, BIG Radio.

 

One thought on “BIG Radio – Tvoj novi komšija u Trebinju na 103.5 MHz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *