“Njemačka nema saznanja o vezi bombardovanja i raka”

Objavljeno: 9.6.2018.


Vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervencije NATO i slučajeva obolevanja od raka.
To je izjavio državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot.

On je odgovarajući na pitanje poslanice Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen o posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma u Srbiji rekao da ne želi da prejudicira rezultate istrage komisije koju je formirala Skupština Srbije tim povodom, navodi se u saopštenju iz kancelarije ove poslanice dostavljenom Tanjugu.

Dagdelen je upitala nemačku vladu može li da isključi vezu između učestalih slučajeva kancera u Srbiji i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, te u kojoj meri savezna vlada deli ocenu ambasadora Kajla Skata da drastičan porast obolelih od raka u Srbiji nema veze sa bombama NATO, već “sa nezdravim načinom života Srba”, navodi se u saopštenju.

Rot u odgovoru podseća da je posle intervencije NATO, tačnije 2001. godine, formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zdravstvenih rizika, te da je taj komitet na osnovu nezavisne ekspertize zaključio da municija upotrebljena na Kosovu nema trajnih posledica po zdravlje ljudi.

Ove rezultate, dodao je, potvrdila je i studija programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine iz 2001. godine.

Rot navodi da mu je poznato da je Skupština Srbije 23. maja formirala komisiju za istragu posledica NATO bombradovanja po zdravlje građana i životnu sredinu, ali dodaje da ne bi želeo da prejudicira do kakvih će rezultata ta komisija doći.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *