Britanci strahuju za svoje navijači u Rusiji

Objavljeno: 9.6.2018.


Britanski poslanici izrazili su zabrinutost da bi “antibritansko raspoloženje” moglo da dovede do nasilja prema navijačima iz Velike Britanije tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji.Navijači se “suočavaju sa određenim rizicima”, navodi se u dokumentu Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta.
U te rizike spadaju “nasilje huligana, napadi na rasisitičkoj osnovi, homofobija, antibritansko raspoloženje i teroristički napadi”, naveli su britanski parlamentarci.

Oni su izrazili zabrinutost za bezbednost britanskih navijača i izrazili žaljenje zbog toga što se Svetsko prvenstvo održava u zemlji s lošim rezultatima kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Poslanici su podsetili i na mišljenje britanskog ministarstva spoljnih poslova koje nije savetovalo navijačima da ne idu u Rusiju na prvenstvo.

Očekuje se da će oko 10.000 britanskih navijača u Rusiji pratiti prvenstvo.

Tenzije u odnosima Velike Britanije i Rusije dostigle su vrhunac posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke. Britanske vlasti od marta optužuju Rusiju da je pokušala da otruje Sergeja i Juliju Skripalj, što je ona demantovala.

London je doneo odluku da niko iz vlade ni iz britanske kraljevske porodice ne prisustvuje Svetskom kupu u Rusiji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *