Daimler ušao u konkurenciju EV šlepera

Objavljeno: 8.6.2018.


Njemački gigant Daimler, vlasnik Mercedesa između ostalog, predstavio je svoj prvi električni šleper.
Daimler je pod svojim vodećim američkim kamionskim brendom Freightliner otkrio dva potpuno električna modela – eM2 i eCascadia.

Oni su se pridružili Mercedesu eActros, FUSO eCanter, Mercedes Citaro EV gradskom autobusu i Thomas Built Saf-T Liner C2 Jouley školskom autobusu čime je Daimler potpuno pokrio svoju gamu električnih komercijalnih vozila.

Tokom ove godine Daimler Trucks će isporučiti flotu od oko 30 EV kamiona prvo kupcima u SAD.

“Mi smo neosporni lider u kamionskoj industriji i nameravamo da zadržimo tu poziciju i u segmentu električnih kamiona i autobusa. Nameravamo da postavljamo standarde i u ovom segmentu. Možeo da ponudimo najbolje baterije, punjače, kontrolu energije”,rekao je član Upravnog odbora Daimlera Martin Daum.

Freightliner eCascadia je baziran na, logično, Cascadia modelu, najuspešnijem šleperu za duge distance u Severnoj Americi.

 
Foto: Daimler

Potpuno električni model ima bateriju od 550 kWh koja omogućava domet od 400 km, a napuni se do 80% kapaciteta za 90 minuta, što omogućava dodatnih 320 km.

Električna pogonska jedinica ima 730 KS, što je u poređenju sa glavnim konkurentom Tesla Semi slabija varijanta, kao i domet koji je kod Tesle, prema tvrdnjama Ilona Maska oko 800 km.

U međuvremenu, eM2 je kamion srednje veličine za lokalnu upotrebu i kraće distance. Ima bateriju od 325 kWh sa 480 KS i dometom od 370 km.

Baterija se do 80% kapaciteta napuni za sat vremena, a to omogućava eM2 da pređe još 300 km.

“Želimo da svojim kamionima i autobusima učinimo naše kupce još uspešnijim. Ovo se odnosi i na tradicionalni i na električni pogon. Dizajnirali smo eCascadia i eM2 u SAD prema posebnim zahtevima naših kupaca”, rekao je direktor Daimler Trucks doktor Frank Rajntjes.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *