Rast nivoa mora, sve češće poplave u SAD

Objavljeno: 7.6.2018.


Poplave zbog visoke plime u SAD događaju se dvostruko češće nego pre 30 godina i predviđa se da će se takav trend nastaviti u budućnosti s porastom nivoa mora, navodi se u danas objavljenoj studiji američke Nacionalne okeanografske i atmosferske administracije.
U Teksasu je prošle godine zabeleženo 23 dana poplava zbog visoke plime, dok su Atlantik siti, Nju Džerzi i Boston imali 22 takva dana. Gradovi u drugim delovima SAD imali su manje poplava zbog visoke plime, ali su i tamo premašeni rekordi.

Rekord po broju dana sa ovakvim poplavama premašen je ili skoro premašen u polovini od 98 mesta širom SAD u kojima su naučnici sprovodili istraživanje.

“Postoji regionalna varijabilnost iz godine u godinu, ali osnovni trend je sasvim jasan – zbog porasta nivoa mora, nacionalni prosek učestalosti poplava zbog visoke struje udvostručen je u poslednjih 30 godina”, navodi se u izveštaju.

Naučnici nazivaju ovakvu pojavu “upozorenjem”, dodajući da će problemi na američkoj obali biti sve gori i pozivaju na akciju, navodi agencija AP.

Primorski gradovi zbog porasta nivoa mora ponekada zatvaraju puteve, što komplikuje kretanje i svakodnevne aktivnosti građana.

Očekivane vremenske prilike ove godine mogle bi da dovedu do još učestalijih poplava duž istočne i zapadne obale.

Foto:  Tanjug/AP

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *