Spajanje Renaulta i Nissana bi ipak moglo da se dogodi

Objavljeno: 27.5.2018.


Pre dve nedelje, izvršni direktor kompanije Nissan, Hiroto Saikava, je naveo da spajanje sa kompanijom Renault ne bi imalo nikakvog smisla, već naprotiv, sa sobom bi donelo i određene posledice. 
Međutim, šef alijanse Renault-Nissan, Karols Gon, po svemu sudeći ima drugačije mišljenje, te je nedavno izjavio da bi spajanje ovih dveju kompanija moglo da se desi, ali ne pre 2020. godine.

Naime, on je na samitu u Parizu, izjavio da je takva ideja veoma interesantna, ali je priznao da bi ostvarenje takvog cilja sa sobom donelo brojne izazove.

Većina spajanja dovede to kolapsa i uništenja vrednosti – jačina neke kompanije ogleda se u njenoj sposobnosti da motiviše svoje radnike, a kako bi to bilo moguće ako polovina njih misli da su građani drugug reda?“, naveo je on.

U svakom slučaju, Gon veruje da je moguće oformiti snažnije i čvršće veze između ove dve kompanije, kako bi i jedna i druga strana bile sigurne da idu ka napred.

Naime, u ovom slučaju se ipak više pitaju predstavnici kompanije Renault.

Naime, japanski brend drži svega 15% akcija u kompaniji Renault i nema pravo glasa, dok francuzi drže 43,4% akcija kompanije Nissan i imaju mogućnost glasanja kada je reč o pitanjima koja se tiču obe kompanije. Francuska vlada je vlasnik 15,1% akcija kompanije Renault.

Izvor: VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *