Kurc zabrinut zbog nastanka nove balkanske migrantske rute

Objavljeno: 27.5.2018.


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je austrijska vlada zabrinuta zbog nastanka nove balkanske migrantske rute i najavio da će voditi razgovore sa zemljama duž te rute.
Austrijska vlada sastala se danas u Mauerbahu gdje je razgovarala o aktuelnoj situaciji u Austriji i šire, a tom prilikom upozoreno je na formiranje nove balkanske rute.

Kurc je s tim u vezi istakao da Austrija neće dozvoliti da se ponovi situacija iz 2015.godine.

On je, u razgovoru sa novinarima, u više navrata naglasio da je broj dolazaka migranata u Grčku ove godine već dostigao 18.000, što je, kako je konstatovao, “veoma, veoma velika brojka”.

To je, u poređenju sa prošlom godinom rast od 150 odsto, ukazao je Kurc, dodajući da nova ruta vodi preko Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope.

On je najavio da će najpre sa albanskim premijerom Edijom Ramom, koji dolazi u posjetu Beču, razgovarati da se migranti zaustave već na spoljnim granicama izbjegličke rute.

“Radi se samo o pitanju volje”, smatra Kurc.

I vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da se može sprovesti u djelo zatvaranje nove balkanske rute.

“Ako to ne uspije onda će Austrija, uz pomoć ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, svoju granicu zatvoriti”, najavio je Štrahe.

Na pitanje koji će broj migranata predstavljati kritičnu tračku poslije koje bi se prešlo na zatvaranje granice, čelnici austrijske vlade nisu željeli da daju odgovor, ali tvrde će uraditi sve kako se brojke iz 2015 ne ponove.

Kurc kaže i da trenutno stanje nije “alarmantno“.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, prilikom dolaska u Mauerbah na zasjedanje vlade, rekao je da se kretanje migranata detaljno prati i potvrdio da će granice, ako bude potrebno, biti zatvorene.

Najavio je da će od ponedeljka da kontaktira svoje kolege duž rute od Grčke do Slovenije.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *