Iran uputio ultimatum evropskim silama

Objavljeno: 25.5.2018.


Evropske sile, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, imaju rok do 31. maja da iznesu plan kojim će nadomjestiti nedavno povlačenje SAD iz tog sporazuma i njihove nove sankcije, izjavio je danas visoki iranski zvaničnik za Rojters, a američki AP prenosi da će se Iran, ako ne dobije konkretne garancije da će ekonomske stavke potpisane sporazumom biti zaštićene, povući iz sporazuma.
Kako Rojters napominje, neimenovani zvaničnik je svoju izjavu dao nekoliko nedjelja uoči konačne odluke Teherana o ostanku ili napuštanju tog sporazuma.

AP takođe navodi da je iranski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, kazao da odluka Irana o ostanku ili napuštanju sporazuma “zavisi od preostalih učesnika Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), ako oni zapravo uspiju da kompenzuju odsustvo SAD u sporazumu”.

Taj zvaničnik je kazao da u teoriji sporazum može da opstane bez SAD, ali i naglasio: “Nisam tako siguran da može i u praksi”.

Sporazum je Iran potpisao 2015. godine sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumijeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamjenu za prekid razvoja nulearnog programa te zemlje.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklaearnog sporazuma.

Diplomate država koje su ostale pri sporazumu – Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije, danas su se sastale na formalnom sastanku po prvi put bez SAD i nakon njihovog povlačenja.

Međutim, oni smatraju da su mogućnosti spasavanja sporazuma ograničene nakon što je Vašington najavio još oštrije mjere protiv Teherana.

“Da budem iskren, nismo sigurni”, prenio je Rojters riječi neimenovanog iranskog zvaničnika uoči današnjih pregovora.

On je kazao da Iran traži od evropskih sila paket ekonomskih mera do kraja mjeseca, kao nadoknadu za povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma.

“Očekujemo da dobijemo paket do kraja maja”, rekao je on i dodao da će Teheran odlučiti u narednih nekoliko nedjelja da li će ostati potpisnik sporazuma.

Prema njegovim riječima, evropske mjere velikim dijelom su potrebne kako bi se osiguralo da izvoz nafte ostane u istom obimu i da sistem poruka o međunarodnim uplatama SWIFT nastavi da funkcioniše u Iranu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *