Počelo je: Hamburg prvi zabranio starije dizelaše

Objavljeno: 24.5.2018.


Od 31. maja putnička i teretna vozila opremljena dizel motorima koji ne zadovoljavaju Euro 6 standard neće moći da saobraćaju pojedinim centralnim ulicama drugog po veličini grada u Nemačkoj.
Tako je Hamburg postao prvi nemački grad koji će sprovesti u delo zabranu vožnje automobila sa starijim dizel motorima, nakon što je u februaru nemački Savezni sud odlučio da gradovi u toj zemlji imaju pravo na takvu meru.

Kako piše Blumberg, zabrana stupa na snagu krajem maja i u početku će se odnositi samo na pojedine klljučne ulice i avenije u Hamburgu. Tim saobraćajnicama neće smeti da se kreću vozila sa dizel motorima koji ne zadovoljavaju najnoviji, Euro 6 standard koji je stupio na snagu 2014.

To znači da će svim starijim dizelašima biti zabranjen ulazak u restriktivne zone u Hamburgu.

Savezni sud je februaru odlučivao da li gradovi imaju pravo da zabrane kretanje pojedinih tipova vozila – pre svega onih sa dizel motorima – u četvrtima u kojima je zagađenje vazduha konstantno na viskom nivou.

Tužbu je pokrenula neprofitna organizacija “Akcija za životnu sredinu” koja se bavi zaštitom životne okoline, suočena sa sve većim zagađenjem u 70-ak nemačkih gradova u kojima su zabeležene veće koncentracije azot-oksida od dozvoljenih. Organizacija se u tužbi pozvala na standarde koji su propisani u Evropskoj uniji.

“Za nas je problem sa auto-industrijom sličan onom koji smo svojevremeno imali sa duvanskom industrijom, koja je decenijama relativizovala činjenice o štetnosti duvanskog dima po zdravlje ljudi”, objašnjava Jürgen Resch, direktor organizacije.

“Smatramo da je šteta koju azotni oksidi iz dizel motora nanose ljudskom organizmu poslednje preostalo nerešeno pitanje kada je reč o zagađenju vazduha u Nemačkoj”, kaže Resch.

Inače, od oko 15 miliona registrovanih automobila sa dizel motorima u Nemačkoj, Euro 6 norme zadovoljava svega 2,7 miliona.

Neke auto-kompanije, kao što su BMW, Volkswagen i PSA, ponudile su vlasnicima dizel automobila iz gradova u kojima će ova vozila biti zabranjena da ih zamene za odgovarajuće benzince ili Euro 6 dizelaše.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *