Tehnika presađivanja glave na meti ozbiljnih kritika

Objavljeno: 18.5.2018.


Italijanski naučnik Serđo Kanavero i njegov kineski kolega Ren Sjaoping razvijaju tehniku za presađivanje ljudske glave, za koju tvrde da su je već uspešno isprobali na psu. Deo naučne javnosti, međutim, smatra da su njihovi postupci opasni i neetički.
Kanavero i Ren nameravaju da izazovu električni udar u telo preko zavrtanja ugrađenih u vrat pacijenta. Oni tvrde da će ta tehnika može da pomogne pacijentima sa povredama kičmene moždine i paralizom.

Dva hirurga izvela su probne zahvate na ljudskim leševima. Tokom osamnaestočasovne procedure pokazali su da je moguće uspešno spojiti kičmu, nerve i krvne sudove odsečene glave.

Ali, mnogi članovi naučne zajednice tvrde da eksperiment nema praktično nikakvog naučnog ili medicinskog značaja i ukazuju na “neetičnost projekta”. Sa Univerziteta Oksford prigovaraju im da je pokušaj presađivanja ljudske glave “kriminalan”.

Međutim, kineski naučnik Ren ističe da je važno spasavati ljude sa “aktivnim mozgovima čija su tela mrtva”. To uključuje lica koja pate od neuromuskulatornih degenerativnih bolesti, višestrukog propadanja organa i finalnog stadijuma karcinoma.

Ren je hirurg koji se obrazovao u SAD, a radi na Medicinskom univerzitetu u Harbinu. Njegov kolega Kanavero je direktor Napredne grupe za neuromodulaciju iz Torina. On tvrdi da su, nakon probnih zahvata na leševima, hirurški zahvati na živim ljudima “neminovni”.

Tokom operacije, glava odstranjena sa tela održava se na ekstremno niskoj temperaturi dok dve pumpe obezbeđuju nesmetani dotok krvi i kiseonika.

Kinesko-italijanski dvojac je prošle godine tvrdio da je njihov tim uspešno sproveo eksperiment transplantacije glave na psu. Ren tvrdi da je kičmena moždina psa bila potpuno presečena tokom eksperimenta, kao i da su je uspešno spojili sa onom sa druge pseće glave, pomoću polietilen glikola.

Pas je, navodno, bio u stanju da hoda već dve nedelje nakon operacije, a trčao je nakon dva meseca. Godinu dana kasnije, eksperiment je i dalje delovao “veoma dobro”, iako je Ren priznao da su prilikom hoda i pokreta psa uočeni trzaji. Mnogi naučnici, međutim, nisu saglasni sa takvim postupcima.

Mark Hardi, stručnjak za imunosupresiju i vodeći hirurg za transplantacije na Univerzitetu Kolumbija, ističe da Renova tehnika ne može da se primenjuje na ljudima. On upozorava da je polietilen glikol otrovan za ljude, i da “postoje i drugi načini” potencijalnog spajanja kičmene moždine.

Hardi smatra da će presađivanje glave, možda, biti moguće za deset do 12 godina.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *