Tači: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

Objavljeno: 18.5.2018.


Priština razume odluku španskog premijera Marijana Rahoja da ne prisustvuje samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, ali “Kosovo nije Katalonija”, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.
“Naravno, ni u kakvim okolnostima, ne mogu da se povuku paralele između nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija”, rekao je Tači na marginama samita u Sofiji za briselski portal “Euractiv.com”.

Rahoj je, podsjeća taj portal, na samitu EU 23. marta rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU i Zapadnog Balkana zato što ne želi da sjedi za istim stolom sa Kosovom, što Tači komentariše.

“Razumijemo osjetljivost ovog pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Prije ili kasnije svi ćemo biti članice jedne velike porodice, Evropske unije”, rekao je Tači.

Portal navodi i da prije toga, a kao uslov za pridruživanje Srbije EU, možda 2025. godine, Srbija i Kosovo treba da riješe mnoga neriješena pitanja.

Dodaje se da su mnogi posmatrači u Sofiji primjetili da je paradoksalno što, za razliku od Španije, Srbija nema problem da sjedi za istim stolom sa Kosovom ili da se rukuje sa kosovskim liderima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *