Sramota (ne)rada tužilaštva

Objavljeno: 18.5.2018.


Pet mjeseci je trebalo Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka da podigne optužnicu protiv Aleksandra Dobrića (26) iz Gradiške, koji je vozeći u alkoholisanom stanu 12. novembra prošle godine usmrtio Smiljanu Nikodinović (37) iz Kneževa.
Smiljana Nikodinović poginula je u Banjaluci nakon što ju je, dok je pješačila, udario automobil Audi A6 kojim je upravljao Aleksandar Dobrić iz Gradiške, sin bliske rođake predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Saobraćajna nesreća dogodila se 12. novembra 2017. godine oko 01.15 časova u Ulici krajiških brigada/Zapadni tranzit. Uviđaj su izvršili dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Milan Rosić zajedno sa pripadnicima Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Nakon više novinarskih upita, iz Tužilaštva je danas konačno stigao odgovor:

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 16. 05. 2018. godine podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Dobrića, zbog krivičnog djela “Ugrožavanje javnog saobraćaja” iz člana 402. stav 4. u vezi sa stavom 2. KZRS, počinjeno na štetu Smiljane Nikodinović. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci.
Zašto je Tužilaštvu trebalo pet mjeseci da donese odluku, kada su sve okolnosti ove saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom bile poznate?

Aleksandar Dobrić vozio je pod uticajem alkohola, što je potvrdio i direktor Policije RS Darko Ćulum još 22. decembra prošle godine. Poznato je da je vozio Audi A6, registrovan na KK “Igokea” Aleksandrovac/Laktaši. Nije poznato da li je vozio pod uticajem droge, niti da li je testiran na narkotike.

U slučaju vožnje u alkoholisanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom, zakon je jasan:

Član 402. Krivičnog zakona RS u stavu 4. kaže: Ako je usljed djela iz st. 1. ili 2. ovog člana nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se za djelo iz stava 1. ovog člana kazniti kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom, a za djelo iz stava 2. ovog člana kazniće se kaznom zatvora od tri do petnaest godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Isti član Zakona u stavu 2. kaže: Izvršilac krivičnog djela iz stava 1. ovog člana koji je prilikom izvršenja djela bio pod uticajem alkohola preko 1,50 g/kg alkohola u krvi ili pod uticajem narkotičkih sredstava ili koji je vozio brzinom koja prelazi 50 km/h iznad dopuštene brzine, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom.

Da li je zbog ovih rigoroznih zakonskih odredaba Tužilaštvu trebalo ovoliko vremena? Da li bi im trebalo ovoliko vremena da krivac za ovu tragediju nije u srodstvu sa porodicom Dodik?

Uobičajeno je da se u slučaju saobraćajnih nesreća posao policije i tužilaštva okonča za nekoliko dana i preda sudu. U ovom slučaju “istraga” je trajala punih šest mjeseci. Zašto?

Pokojna Smiljana je bila radnik Opštinske uprave Kneževo, planinar, ljubitelj prirode i osoba za kojom i danas žale njeni mnogobrojni prijatelji i rodbina.

Istinito

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *