“Putin pet sati sa Kolindom, zašto još nema odgovora?”

Objavljeno: 18.5.2018.


Ekonomska i energetska saradnja bila je tema istorijski važnog sastanka kada je predsjednica Htvatske Kolinda Grabar Kitarović pet sati razgovarala sa Vladimirom Putinom.
– Vjerujem da nikad nije imala tako dug razgovor. Ruski predsjednik sugerisao je tada da Rusija može pomoći Hvatskoj, deset dana kasnije naše ministarstvo energetike poslao je zvanično pismo o uključivanju Rusije u hrvatsku energetiku, međutim mi još čekamo odgovore iz Vlade Hrvatske. To nije ni lijepo niti pristojno, iako znam da je hrvatska Vlada možda pod pritiskom,“rekao je ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, piše Poslovni dnevnik.

Ruska uloga će biti važna i u izgradnji LNG terminala na Krku, jer će EU uvijek morati da uvozi ruski plin, iako navode da žele da budu energetski nezavisni. Ali, zašto žele da smanje zavisnost od ruskog, ali ne i od norveškog plina, upitao je Azimov.

– Ne želimo biti konkurenti EU u izgradnji LNG terminala. Govori se da će funkcionisati uloženih 100 miliona evra iz EU, ali to nije dovoljno novca, a Rusija bi vam mogla dati milijarde! Vjerujte, mi smo vam najpouzdaniji partner kojeg možete imati. Putin je rekao da će Rusija svojim novcem dovršiti proces gasifikacije Hrvatske i još čeka odgovor. Hrvatskoj je strani predloženo veće snabdijevanje naftom i plinom iz Rusije, po razumnoj cijeni, pa vjerujem da će jeftini ruski gas doći do Hrvatske. Pa i Amerikanci kupuju od nas gas jer je jeftiniji, naveo je on.

Dodao je i da je Putin predložio i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, što bi sami i platili.

– Ruska prisutnost u hrvatskom energetskom sektoru zasad je relativno skromna, osim što Lukoil im 55 benzinskih stanica, a Јanaf dobro zarađuje na ruskom izvozu nafte u susejdne zemlje. Sa PPD-om imamo strateški sporazum do 2027, snabdjećemo ih sa bar milijardu kubika sirove nafte, a u drugoj fazi s još dvije milijarde. Druge zemlje u regiji itekako dobro zarađuju poslujući s nama – Srbija, Mađarska, BiH. U rafineriju Pančevo je uloženo 600 miliona evra, a uložiće se još toliko. Želimo ulagati u Hrvatsku ali za to mora postojati politička dobra volja. Uvjereni smo da Rusija može više učiniti za Hrvatsku nego SAD i EU zajedno, dodao je ambasador.

B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *