Oglasila se Vlada HNK: Nismo informisani o dolasku migranata u Salakovac

Objavljeno: 18.5.2018.


Iz kabineta Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, oglasili su se danas u vezi sa pokušajem dovođenja većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac.
“Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopšte kontaktirane niti konsultovane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvansku županiju”, navedeno je u saopštenju Vlade HNK.

Ističu kako je donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilisanja HNK, što neće dopustiti.

“U tom kontekstu, županijska tijela sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su jamčiti sigurnost svih građana Županije i poštivanje javnog reda i mira”, stoji u saopštenju.

Navedeno je kako su svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različnih razloga našle na području BiH, te pozivaju odgovorna državna tijela da pitanja njihovog boravka rješavaju na ustavan i zakonit način.

“Saosjećamo sa teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući narečenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, stoji u saopštenju Vlade HNK.

NN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *