Đulijani: Tramp neće biti optužen dok je predsjednik

Objavljeno: 18.5.2018.


Advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, Rudolf Đulijani, rekao je da je dobio uvjeravanja da specijalni savjetnik, koji vodi istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, Robert Maler neće podići optužnicu protiv Trampa dok je na funkciji.
U memorandumu Ministarstva pravde iz 2000. godine navodi se da predsjednik SAD ne može da bude optužen jer bi krivično gonjenje uticali na njegovu sposobnost da izvršava svoje ustavne dužnosti, podsjeća Rojters.

Đulijani je za Foks njuz rekao da ne samo da Maler ne može da podigne optužnicu protiv Trampa, nego čak ne može da mu uputi sudski poziv da se pojavi pred velikom porotom.

Prema Đulijaniju, ako predsjednik ne može da bude krivično gonjenjen, onda ne može da bude ni pozvan da svjedoči u istrazi o njegovom ponašanju.

– Sve što mogu da urade je da napišu izveštaj, i bez obzira na to koliko loš bude, možemo da se izborimo sa tim. I mi možemo da pišemo – rekao je Đulijani.

On je dodao da bi tužioci mogli da predstave svoj izvještaj zamjeniku sekretara za pravosuđe Rodu Rozenstajnu, koji nadgleda istragu, a da bi on onda mogao da ga proslijedi Predstavnickom domu, prenosi Glas Amerike.

Kako dodaje, ukoliko budu smatrali da je to potrebno, kongresmeni mogu da pokrenu proces opoziva predsjednika Trampa.

Nekoliko Trampovih saradnika, među kojima su i bivši savetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin i bivši spoljnopolitički savetnik Džordž Papadopulos, već su se izjasnili krivim da su lagali istražiocima o svojim kontaktima sa Rusima.

Bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort optužen je za krivično djelo povezano sa njegovim lobiranjem u Ukrajini prije predizborne kampanje 2016. godine i čeka ga suđenje kasnije ove godine.

U međuvremenu, Trampovi advokati i Malerov tim pregovaraju o eventualnom razgovoru sa predsjednikom o miješanju Rusije i o tome da li je ometao pravdu kada je prije godinu dana otpustio direktora FBI-aja Džejmsa Komija, koji je u tom periodu bio na čelu istrage Rusije.

– Predsjednik želi da svjedoči – rekao je Đulijani, ali i poručio da bi istragu trebalo završiti.

Maler je zaprijetio da će Trampu uputiti sudski nalog za svjedočenje, ako pravni timovi ne budu mogli da postignu dogovor o dobrovoljnom razgovoru.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *