Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Objavljeno: 18.5.2018.


Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja, ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.




Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. On je u povećanoj koncentraciji prisutan u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.

Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan po zdravlje. U slučaju konzumacije prevelike količine solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Zbog toga, nemački Institut savetuje da se izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, ako krompir nije jako zahvaćen tim promenama, mogu mu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može bezbedno koristiti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *