Brnabićeva na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

Objavljeno: 18.5.2018.


Međunarodni skup “Bečki ekonomski forum – razgovori u Sofiji” otvoren je u glavnom gradu Bugarske s porukom da ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana može dovesti brže integracije regiona i ujedninjenog Balkana u ujedinjenoj Evropi.
To je, otvarajući skup, koji organizuje Bečki ekonomski forum, poručila generalna sekretarka tog foruma Helena Kirčeva, koja je istakla da ekonomske aktivnosti zavise od političke stabilnosti u svakoj zemlji i svakom regionu.

Ervopska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel ukazala je na važnost povezivanja regiona i kako je rekla, izgradnju mostova i to ne samo onih “fizičkih, za automobile i kamione, već i onima za prenos podataka”.

U tom smislu, podvukla je značaj digitalne agende, koja je, kaže, jedna od važnijih inicijativa.

“Digitalizacija je jedan od izazova i ne smemo da dozvolimo da zemlje Zapadnog Balkana izostanu iz procesa koji dovodi do benefita za sve”, rekla je Gabrijelova.

Kada je reč o smanjenju cene rominga, istakla je da je to kompleksno pitanje, pa je neophodno prvo uložiti napore na zakonodavnom polju.

Na forumu u Sofiji učestvuju premijeri Zapadnog Balkana – Srbije Ana Brnabić, Bugarske Bojko Borisov, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici različitih ekonomskih institucija.

“Bečki ekonomski forum ovim samitom želi da izgradi most između bugarskog i austrijskog predsedavanja EU, koje će se dogoditi u drugoj polovini 2018. godine”, saopštili su organizatori.

Konferencija Bečkog ekonomskog foruma počela je juče neformalnim skupom na kome su učestvovali visoki predstavnici ekonomskog i političkog života iz regiona, među kojima je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, a zvanični deo Foruma održava se danas pod motom “Politika susreće ekonomiju”.

Ovaj skup “prati” Samit EU i Zapadnog Balkana koji je juče održan u glavnom gradu Bugarske.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *