Baka mrtva, živa poslije 12 sati

Objavljeno: 18.5.2018.


Rodbinu Radojke Stankov (71) iz Gerontološkog centra “prerano” obavestili da je preminula. Dežurni lekar u ponedeljak uveče konstatovao smrt, a u utorak ujutru da je živa.
Radojku Stankov (71) iz Kikinde, koja već godinu dana živi u Gerontološkom centru, lekar Hitne službe u tom gradu u ponedeljak uveče je proglasio mrtvom, ustanova je o tome obavestila njene srodnike i prijatelje koji brinu o njoj, ali je medicinski tehničar u utorak ujutro konstatovao da je žena – živa. Kako se kasnije ispostavilo, korisnica centra, koja je inače teško bolesna i nepokretna, doživela je kliničku smrt.

Jelena Krvopić, čiji suprug i ona brinu o Radojki i njenom teško bolesnom mužu Vladimiru, kaže da znaju za teško zdravstveno stanje bake, ali ne krive ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe zbog ove situacije. Kažu da nisu kontaktirali sa pogrebnim preduzećem, niti su štampali umrlice za baku.

– Nama je u utorak ujutro javljeno da je Radojka preminula, ali nam je nešto kasnije stigla informacija da je živa jer je primećeno da pomera nogu. Objasnili su nam da je Radojka preživela kliničku smrt i mi u to verujemo. Za ovu situaciju ne krivimo ni Gerontološki centar ni lekara Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje – kaže Jelena Krvopić.

Šta se u stvari dogodilo u ponedeljak uveče, kada je lekar Radojku proglasio mrtvom, za “Novosti” je objasnila Ružica Janković, lekar Gerontološkog centra.

– Dežurni medicinski tehničar uveče je pozvao Hitnu službu zbog teškog stanja korisnice centra i njihov lekar je konstatovao smrt. Telo je prebačeno u posebnu prostoriju, predviđenu za ovakve slučajeve, a ne, kako su neki mediji preneli, u hladnjaču. Ujutro je drugi tehničar obišao tu prostoriju i na licu žene primetio znakove života. Kada smo utvrdili da je baka živa, uputili smo je na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatovali iste dijagnoze koje je žena imala i ranije i savetovali da se nastavi sa terapijom kao i ranije – kaže dr Janković.

Radojka u Gerontološkom centru živi oko godinu dana jer o njoj nije mogao da brine suprug Vladimir, teški srčani bolesnik koji živi u porodičnoj kući. Njih dvoje imaju sinove blizance, od kojih je jedan preminuo u februaru, a drugi živi u inostranstvu, pa je brigu o roditeljima poverio najboljim prijateljima, Krvopićima.

Lekar je, nesumnjivo, pogrešio. Oformljena je komisija za unutrašnju proveru kvaliteta rada. Sankcije protiv lekara biće preduzete nakon izveštaja komisije – kaže dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi.

Radojkin sin, koji živi u Australiji, o svemu je obavešten, ali nije krenuo na put. Ne dozvoljavamo da bilo ko uznemirava ili fotografiše deda Vladu i svako ko to uradi, radi to bez naše saglasnosti – kaže Jelena Krvopić.

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *