Zvizdić: BiH će zaustaviti PROTOK MIGRANATA koji idu preko ilegalnih prelaza iz Srbije i Crne Gore

Objavljeno: 17.5.2018.


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas kako će BiH zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz.
-Nećemo dozvoliti prelazak migrantima preko ilegalnih prijelaza na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom – rekao je on.

Prema njegovim riječima, najviši procent migranata (30 posto) dolazi iz Sirije i najveći broj prelazaka zabilježen na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, piše Klix.

Zvizdić je rekao da su aktuelne tri rute i to jedna prema Bijeljini, druga prema Višegradu i Zvorniku i treća prema Trebinju.

-Najdominantnija je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu – rekao je Zvizdić.

Istakao je da je Koordinacioni štab kojim upravljaju državne institucije sada u funkciji te da je usvojen Nacrt plana hitnih mjera koji će biti dopunjen u skladu s prijedlozima nižih nivoa vlasti. Njime je predviđeno da se Graničnoj policiji BiH dodjele i policijski službenici drugih agencija.

-Zaustavićemo protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prijelaz. Idemo u tri prvaca, da očuvamo nivo humanosti, zatim sigurnost i poštivanje naših zakona i međunarodnih pravila – rekao je Zvizdić.

Zaključio je kako će BiH poslati note Srbiji i Crnoj Gori u vezi sa pokušajima da određene grupe migranata preusmjere u našu zemlju.

-Poslaćemo note Srbiji i Crnoj Gori da smo upoznati o situaciji u tim zemljama da se rasformiraju migracioni centri i da se organizovano institucionalno, ali i neorganizovano preko različitih kriminalnih grupa velike grupe migranata prebacuju u BiH, kako bi zajedno s njihovim institucijama zaustavili te trendove – rekao je on.

Autor: Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *