STIŽE EKSTREMNO LJETO Suša od Ukrajine do Hrvatske, RAZORNE I OPASNE OLUJE u Poljskoj, Češkoj i Bjelorusiji

Objavljeno: 17.5.2018.


Servis AccuWeather objavio je danas veliku ljetnu prognozu za cijelu Evropu.
Tokom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i centralne Evrope očekuju se dugi periodi velikih vrućina.

Najviše temperature vazduha u tim će periodima prelaziti 32 stepena u Tuluzu i Lionu, Milanu i Firenci, te Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre.

Najekstremnije vrućine dovesće do raste temperatura i do 38 stepeni Celzijusa na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti veoma opasan za stariju i mlađu populaciju – kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

– Duga opasnost biće i loš kvalitet vazduha koji će posebno uticati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja – dodao je meteorolog Tajler Rojs.

Kao posljedica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispod prosječna količina padavina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

I dok će dijelove centralne i zapadne Evrope poharati samo mjestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom cijelog ljeta.

Kombinacija iznad prosječno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovesće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.

– Najviše će oluja biti u poslijepodnevnim i večernjim satima – kaže Rojs.

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Vroclavu i Varšavi te Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu.

Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima, takođe, prijete razorne oluje su Minhen i Dresden, Beč i Vilnius.

Veći dio Evrope može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Bosne i Hercegovine Hrvatske uključen je u to područje.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Toplo, suvo ljeto od Velike Britanije do Belgije i Holandije

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obilježiće ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Talasi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sjever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

– Ovo će ljeto biti jedno od tri najtoplija u posljednjih 10 godina na ovom području – kaže meteorolog Rojs.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dijela ljeta.

– Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama – upozorava AccuWeather.

U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

“Normalno” ljeto u Španiji i Portugalu
Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će ljeto biti “normalnije” nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznadprosječna količina padavina, što bi trebalo spriječiti pojavu velikih požara kakvima smo svjedočili proteklih godina.

Dakle, AccuWeather za područje Hrvatske predviđa sušno, ali ne rekordno vruće ljeto. Najviše toplinskih talasa očekuje se na području Istre, dok bi se jug Hrvatske mogao naći na udaru učestalih grmljavinskih oluja, piše Avaz.ba.

Autor: Srpskainfo
Foto: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *