Nema sloge ali ima luksuza

Objavljeno: 17.5.2018.


U Predsjedništvu BiH odavno ne postoji mogućnost dogovora o krupnim političkim pitanjima, ali to nije pepreka članovima Predsjedništva da namještaju svoje kabinete i predstavljaju se javnosti u maniru uspješnih državnika.
U tome prednjači hrvatski član Dragan Čović, koji je državnim parama plaćao i muzičare, doduše one akademske. Angažovanje gudačkog kvarteta Simofonijskog orkestra iz Mostara za potrebe Čovićevog kabineta prošle godine koštalo je 1.400 KM, računajući i PDV.

U informaciji o realizaciji ugovora o javnim nabavakama Predsjedništva BiH za prošlu godinu nije navedeno za koje potrebe je Čović koristio orkestar, ali nezvanično saznajemo da je riječ o jednom od njegovih prijema, po svemu sudeći božićnom.


Simfonijski orkestar je, izgleda, postao redovan gost na manifestacijama koje organizuje hrvatski član Predsjedništva. Između ostalog, svirali su Betovenu „Odu radosti“ i na naučno-stručnom skupu „Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH“, koji je 16. i 17. marta 2018. održan u Neumu pod pokroviteljstvom Čovića.

Takođe, početkom maja ove godine bili su i u selu Polog kraj Mostara na obilježavanju 27. godišnjice „zaustavljanja tenkova JNA“.

Sa jednom od firmi iz Sarajeva u februaru prošle godine potpisan je ugovor o nabavci poklona koje Čović poklanja gostima, a to je građane koštalo skoro 2.000 KM. Krečenje Čovićevog kabineta platili smo oko 1.500 KM, a ugovor o kreiranju vizuelnog identiteta (loga), dizajn i grafička priprema promotivnog materijala za hrvatskog člana Predsjedništva koštalo je 6.000 maraka sa uračunatim PDV. Štampanje i isporuka brošure stajalo je još 1.750 KM.

Ručno pranje vozila u Mostaru, gdje Čović takođe ima kabinet, koštalo je 3.800 KM, izrada mesinganih tabli za vrata sa ukrasnim šrafovima plaćeno je oko 1.500 maraka, dok su televizori koštali 2.600 KM.

Astronomske cijene

Naravno, nije samo on trošio budžet Predsjedništva BiH.

Sigurnosna vrata za „kolektivnog šefa države“ koštala su oko 12.600 KM, dok je nabavka četiri vozila plaćena ukupno oko 238.000 KM, a guma 64.000 KM.

Ugovor o nabavci i montaži zavjesa sa vodilicama, ukrasnim špagama i nosačima u salonima i salama Predsjedništva koštalo je nepunih 30.000 KM, plus 7.000 KM za potrebe člana Predsjedništva iz RS Mladena Ivanića.

Za konferencijski sto 30.000 KM

Konferencijski sto za Predsjedništvo koštao je oko 30.000 KM, staze i tepisi 5.000 KM, stilski namještaj 12.000 KM, kancelarijski namještaj 10.000 KM, plus 19.000 KM za ostali namještaj.

Okvirni sporazum za vulkanizerske usluge i pranje vozila u Banjaluci sa praonicom Dane Čankovića bio je vrijedan oko 5.200 KM, dok je ručno pranje vozila u Istočnom Sarajevu bilo oko 5.000 KM.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *