Mršavite, ali salo na stomaku ne spada? Ovo je jedini način da ga se otarasite

Objavljeno: 17.5.2018.


Promenili ste način ishrane i počeli da vežbate, a rezultat se vidi na skali. Ipak, mnoge žene uspeju da smršaju ali se razočaraju zato što uprkos svemu stomak ostaje.
Iako se čini logično da naš stomak spada kako gubilmo težinu, naše telo često ima druge planove, odnosno gubimo kilograme neproprocionalno. Ali ne brinite, stručnjaci su nam otkrili pravi plan koji će vam pomoći da izgubite masnoću sa svih kritičnih područja tela.

Zašto je teško skinuti šlauf?

Svaki deo tela je drugačiji, sve zavisi od osobe, ali ima više zajedničkih razloga. Naslage na stomaku su obično zank stresa ili insulinske rezistencije (stanje pre-dijabetesa). Kada ste pod stresom, vaš nivo kortizola raste, to može dovesti do stvaranja masnoća na području stomaka.

Stručnjak Ejmi Šapiro, dijetetičar i osnivač “Real Nutrition” kompanije, objašnjava za “Popšugar” da “genetika igra glavnu ulogu, pa ako vaši roditelji imaju problem sa naslagama na stomaku, verovatno će vam se baš tu taložiti masnoća|.

Osim genetke, Kejsi Lambert, setifikovani trener kaže da vaš metod za gubljenje kilograma takođe može imati ulogu.

“Na primer, dijete koje se zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata će uticati na gubljenje težine, ali imajte u vidu da se radi o gubljenju vode iz glikogena u mišićima, a ne masnoća, objašnjava ona i dodaje da kardio vežbe su najbolji primer da brzo izgubite kilograme, ali ne i da smanjite obim struka”, ističe.

Ivan Harden, lični trener orkiva za Popšugar da brzo gubljenje kilograma takođe može biti greška>

“Kada se to desiti teško je očuvati mišiće, a kamoli izgraditi nove. To dovodi do gubljenja težine, ali ne masnoća na telu, i dovodi loše kompozicije tela”.

Postepeno mršavljenje je esencijalno da očuvate mišiće, i Harden je primetio da nova istraživanja pokazuju da ne bi trebalo da mršavimo tri odsto od ukupne težine tela, tokom jedne nedelje.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koji je najbolji način za skidanje masnih naslaga na stomaku?

Stručnjaci kažu da postoji plan ishrane i vežbanja koji je najefektivniji za gubljenje težine, i to proporcionalno.

Naime vaša ishrana treba da se sastoji od hrane bogate vlaknima, proteina i zdravih masti, koje treba da budu zastupljene u svakom obroku.

“Zamislite vaš tanjir i podelite ga na pola. Uverite se da je polovina tanjira puna povrća i voća. Onda podelite drugi deo tanjira na četvrtinu, koja treba da se sastoji od proteina i integralnih žitarica”, ističe Ejmi.

Šapiro je takođe podelila određene savete uz koje ćete sigurno uspeti da skinete suvišne kilograme:

  • Jedite kada osetite da ste 80 odsto siti, umesto da stanete kada osetite potpuno zasićenje hranom.
  • Ako želite užinu, opredelite se za povrće.
  • Izbegavajte prerađenu hranu što više možete. Ona izaziva gojenje i posledično konzumiranje hrane koja nije dobra za vas.
  • Konzumirajte namirnice bogate vlaknima kako biste duže vreme bili siti, kao i hranu koja ima nizak procenat kalorija, poput povrća, žitarica, spanaća, bobica i jabuka.
  • Pijte dosta voda i izbegavajte zašećerene napitke.
  • Zaboravite na prženu hranu.
  • Sir jedite samo za jedan obrok u toku dana.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *