“Kosovo i Katalonija neuporedivi, Španija je demokratija”

Objavljeno: 17.5.2018.


Istraživač sa španskog kraljevskog instituta “El Kano” Salvador Ljuades ocenio je da slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu da se porede.
“Između Kosova i Katalonije postoji puno razlika. To što se dogodilo u Jugoslaviji devedesetih i početkom dvehiljaditih nema nikakve veze sa Španijom i njenim odnosom prema Kataloniji. Španija je demokratska zemlja evo već 40 godina i u toj zemlji Katalonija i katalonske vlasti imaju veliki stepen autonomije”, rekao je Ljuades.

On je u intervjuu koji prenosi portal Autonomija, kazao da Španija sa “tvrdim” stavom oko nepriznavanja Kosova “ne pomaže ni rešenju problema ni sebi samoj”.

Komentarišući moguće scenarije o odnosima Kosova i Srbije, Ljaudes je ocenio da će razgovori ići teško i da najverovatnije neće dovesti do punog priznanja između Beograda i Prištine.

“Očekujem da ćemo u periodu od kraja ove do juna iduće godine videti nekakav sporazum između Srbije i Kosova. To neće biti lako postići, ali nije nemoguće. Mislim da će ići dalje od statusa kvo i da neće podrazumevati bilo kakvu razmenu teritorija”, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, aktuelna Evropska komisija je “ambiciozna kada je u pitanju Balkan, i to ne samo zato što uskoro odlaze sa funkcija, već i zato što sada prisustvujemo velikoj geopolitičkoj igri koja se igra na Zapadnom Balkanu”.

Rusija je veoma aktivna, što može da bude problem za Evropsku uniju, a tu su i Turska, Saudijska Arabija, pa čak i Kina”, naveo je Ljuades.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *