Kako su ogromni dinosaurusi ležali na jajima, a da ih ne slome?

Objavljeno: 17.5.2018.


Veliki dinosaurusi, koji su bili teški kao nilski konji ili još teži, i pored toga su uspevali da leže na jajima a da ih pri tome ne razbiju.
Novo istraživanje tima naučnika iz Azije i Severne Amerike, koje se bavilo procesom inkubacije kod pernate vrste drevnih mesoždera – oviraptorosaurusa, pokazalo je da je za to odgovoran jedinstven oblik njihovih gnezda.

Kako su dinosaurusi podizali svoje mlade do sada je bilo teško istraživati, ali je novo istraživanje otkrilo da su najveći primerci tog roda dinosaurusa polegali jaja oko šupljine u sredini gnezda. Šupljina je tako nosila težinu roditelja, omogućavajući im da obezbede toplinu i zaštitu svom podmlatku a da, pritom, ne razbiju osetljiva jaja.

Pernati preci današnjih ptica, oviraptorosaurusi živeli su krajem krede, pre oko 67 miliona godina. Zbog okoštale kreste i dugih repova, sličnih gušterima, jedna od vrsta prozvana je “kokoškom iz pakla”.

“Radi se o zaista zanimljivoj grupi dinosaurusa”, kaže koautorka studije Darla Zelenicki sa Univerziteta u Kalgariju.

“Kada su bili mali, većina je težila stotinak kilograma ili manje. Ličili su na ptice, a kostur im je bio sličan kosturu papagaja. Iako su bili relativno retki, postoji nekoliko zanimljivih primeraka”, dodala je ona.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Stručnjaci su analizirali oblik i veličinu više od 40 gnezda, većinom iz Kine i Mongolije kako bi otkrili kako su dinosaurusi grejali jaja. Otkrili su da je prečnik gnezda bio 35 centimetara kod manjih vrsta, pa do 330 centimetara u najvećih Makroelongatolitusa.

Izgleda da je rupa u sredini gnezda rasla sa veličinim vrste, što je prilagođavanje koje nije poznato kod ptica.

Neka istraživanja sugerišu da su jaja bila plavo-zelena i da su kod najvećih vrsta težila više od šest kilograma. Stručnjaci zaključuju da su manje vrste oviraptorosaura verovatno ležale direktno na jajima koja su u slojevima bila naslagana jedna na druga.

Komentarišući studiju, doktor Lindzi Zano iz Prirodnjačkog muzeja u Severnoj Karolini opisala je mehanizam kao “jednostavan, a istovremeno elegantan”.

“Gnezda dinosaurusa su posebno vrijedna, pošto nam otkrivaju kako su oni evoluirali, prilagođavajući svoje ponašanje da bi grejali i štitili jaja, a da ih pritom ne razbiju svojim ogromnim telima”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *