Gdje je nestala grupa Bolero?

Objavljeno: 17.5.2018.


Popularni bend ostaće upamćen po tome što je u svojim pjesmama koristio originalne stihove poznatog ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina
Na plejlistama ljubitelja dobrog, starog ex yu roka neizostavno se moraju pojaviti makar pet pjesama nezaboravne sarajevske grupe Bolero.

Grupa je dobila naziv slavnom djelu francuskog kompozitora Ravela “Bolero” i mada su postojali svega nekoliko godina objavili su dva studijska albuma “Na kraju slavlja” i “O jesenjinu” koji su vrlo dobro prošli kod publike.

Frontmen i osnivač grupe je Miroslav Bartulica, rodom iz Livna. Pored Bartulice, pomoćnog vokala, gitarista i tekstopisca, grupu su sačinjavali Mile Anđelić kao vokal, Mustafa Čizmić kao bas, Zoran Grabovac kao bubnjar i Nedžad Hadžić kao klavijaturist. Hadžića je privremeno, zbog odlaska u vojsku, zamijenio Dino Olovčić 1985. godine,

Zanimljiv je i podatak da se na audicijama za vokal prijavio i Mladen Vojičić Tifa.

Prvi album Bolera prodat je u oko 150.000 primjeraka, a dva puta je išao u odštampavanje. Drugi album je imao tiraž od 100.000 primjeraka i odlukuju ga mehanlohija i sjeta, pa se tačno osjeća uticaj Jesenjinove poetike.

Na albumu je gostovao i legendarni glumac Rade Šerbedžija koji se, nakon razgovora s Bartulicom oduševio i odmah pristao da učestvuje u stvaranju albuma.

Legendarni Bolero raspao se 1989. godine, jer vremena koja su dolazila nisu bila tako poetična. Nemili događaji koji su zadesili Balkan učinili su da se članovi benda rasprše po svim stranama svijeta.

Bartulica je kasnije u Livnu uradio kantautorski album nazvan “Ludnik”, a 2006. godine u Splitu članovi grupe su snimili pjesmu “Bosna u basni” i pokušali da pokrenu reuinon, ali je sve  propalo.

Od svega ostale su pjesme “Galebovi”, “Dajana”, “Sjećanja”, “Misli na mene”, “Na kraju slavlja”, “Jelena”, “O Jesenjinu”, “Sviri harmoniko, tugo, tugo”,”Krčmarska Moskva” i “Pismo majci” koje su i danas rado slušane.

S.B. / m.cdm.me

3 thoughts on “Gdje je nestala grupa Bolero?

  1. Nije tacno da su koristeni tekstovi od Jesenjina!
   Tekstovi pjesama su originalno vlasnistvo clanova benda, najvise Bartulice!

 1. Rade jos…
  Trenutno prave novi album.
  Uradjen je digitalni remastering starih pjesama.
  Instrumentala retrospektive iz kraja 2016, kada su imali koncert u Skenderiji, pokazuje da grupa radi sa novim vokalom, Antoniom Popovicem…
  Pogledajte video
  https://youtu.be/NY2kXw6-_us

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *