Zbogom dolari: EU će plaćati iransku naftu u evrima

Objavljeno: 16.5.2018.


EU namerava da pređe sa američkog dolara na evro prilikom kupovine nafte od Irana, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.
„Raspolažem informacijama da EU namerava da prilikom plaćanja iranske nafte pređe sa dolara na evro“, rekao je neimenovani izvor.

Evropska „trojka“ — Francuska, Nemačka i Velika Britanija — i Iran su se dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pre svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avijacionog, morskog i kopnenog saobraćaja i odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rešenja će biti izrađena u narednim nedeljama. Za 19. i 20. maj je zakazana poseta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema podacima Evropske komisije, cilj puta je „razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike“ kao potvrda privrženosti EU poštovanju sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *