Svi gledaju u drugu stranu, a Grčka i Turska na ivici rata

Objavljeno: 16.5.2018.


Odnosi Grčke i Turske vraćaju se na nivo Otomanske imperije. Sukob na ivici izbijanja rata, ocenjuje list “Krišćan sajens monitor”.
Dok su sve oči sveta uprte na Iran i Severnu Koreju, dva suseda polako su kliznula u opasno područje u kom bi i najmanje pogrešno tumačenje moglo dve zemlje da uvede u ozbiljan konflikt, koji ne isključuje i oružani sukob, ocena je tog lista.

Podseća se ta tenzije između Grčke i Turske konstantno rastu u oblastoi Egejskog mora, a tenzije su dodatno podignute nakon što je Turska odbila da pusti dva grčka stražara, zarobljena kraj granice, zbog navodnog upada u tursku teritoriju. Grčka tvrdi da su se vojnici izgubili po jakom snežnom nevremenu i da su sasvim slučajno ušli na teritoriju Turske, dok Turska smatra da je reč o špijunima.

Takođe, razlog napetosti su i konstantne vojne vežbe i na kopnu i na moru, tik uz granicu sa Turskom, kao i najava Grčke da će prema granici s Turskom poslati još 7.000 vojnika.

Grčka i Turska prepucavaju se i na nebu. Prošlog meseca su i grčki i turski avioni zamalo ušli u vazdušni prostor suseda, zbog čega su Turci ispalili hice upozorenja ka Grcima, a Grci ka Turcima, kada je njihov avion bio nandomak grčkog prostora.

Broj provokacija na ostrvima Egejskoj mora ne može se tačno ni pobrojati.

Sad je pitanje koliko su stvari loše? Veoma loše, ocenjuje “Krišćan sajens monitor” i ističe da ni jedno sporno pitanje između dve zemlje još od 1996. nije rešeno, poput razgraničenja na Egejskom moru, kao i pitanje Kipra.

Po svemu sudeći, ni sadašnje vlasti neće ih rešiti jer, primera radi, u Grčkoj je ministar odbrane jak desničar vlasti koji za Erdogana kaže da je “ludak”, dok su vlasti u Ankari nacionalistički nastrojene. A pošto s eu Turskoj bliže izbori, situacija će biti još zapaljivija.

Grčki ministar spoljnih poslova već je upozorio da se Turska približava crvenoj liniji.

Analitičari “Krišćan sajens monitora” ocenjuju da je celokupan odnos Turske i Grčke postao toliko napet da bi i najmanje nerazumevanje, pogrešna procena ili potez mogli da dovedu do oružanog sukoba. Oni kao verovatan scenario postavljaju situaciju da bi olako moglo da se desi da, na primer, grčki avion obori turski koji mu se približava što bi direktno dovelo do oružanog sukoba.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *