Oštre kritike Zapada na otvaranje Krimskog mosta

Objavljeno: 16.5.2018.


Ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je predvodio ruski predsjednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.
Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslove, most predstavlja “još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, prenosi Reuters.

“Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava”, navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, “koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda”.

Putin je otvorio drumski dio Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a željeznička pruga 2019. godine.

Ruski predsjednik sjeo je za volan u kamionu “Kamaz” kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu.

Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

“Sputnjik” napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi.

Na objektu je radila cijela zemlja, a Putin je rekao da će država i dalje izvoditi po cijeloj zemlji projekte poput Krimskog mosta.

Od danas je Krimski most otvoren za automobile i javni prevoz.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *