Kina: Pokazati dobru volju za denuklearizaciju

Objavljeno: 16.5.2018.


Kina je danas, povodom neizvesnosti koju je Sjeverna Koreja unijela oko održavanja samita sa SAD, poručila da bi sve strane trebalo da pokažu dobru volju i iskrenost kako bi se stvorila pogodna atmosfera za denuklearizaciju na Korejskom poluostrvu.
Rojters prenosi da je stav Pekinga na redovnom obraćanju novinarima iznio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Sjeverna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim Džong-una sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, a “BBC” navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Sjeverna Koreja mogla da slijedi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

BBC navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona.

“Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osjećamo prema njemu”, poručio je Kim Kje-gvan.

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Bijeloj kući u martu ove godine razbjesnelo Sjevernu Koreju, pošto je ovaj “konzervativni ultra-jastreb” čvrst u odbrani američke moći i zagovara primjenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo “potpuno legitimno” izvesti napad iz predostrožnosti na Sjevernu Koreju.

Ipak, BBC navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne “ide tragovima prethodnika” inače će “biti upamćen kao tragičniji i neuspešniji predsjednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspjehom bez presedana”.

Navodi se da i su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zaprijetio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbjesni Sjevernu Koreju.

Pentagon je saopštio da je vojna vježba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vježbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da djeluju zajedno, prenosi AP.

Vježba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promijenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *