Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Objavljeno: 16.5.2018.


Četvrta generacija Focusa, koja je predstavljena u aprilu, imaće u ponudi širokougaonu kameru za lakšu i bezbedniju vožnju unazad.
Vožnja u rikverc je nešto što mnogim vozačima predstavlja problem, naročito prilikom isparkiravanja kada nemaju dobru bočnu preglednost zbog drugih parkiranih automobila.

Među opremom koja će biti od pomoći vlasnicima novog Focusa i koja će doprineti većoj bezbednosti je zadnja kamera od 180 stepeni, smeštena iznad pozicije za registarsku tablicu.

Ova kamera pokriva širok ugao iza automobila i pomaže vozaču da prilikom isparkiravanja i vožnje u rikverc na vreme uoči pešake, bicikliste i vozila koja nailaze s boka.

Kamera je uparena sa zadnjim radarskim senzorom koji nadgleda prostor iza automobila. U slučaju opasnosti i izostanka pravovremene reakcije vozača, ovaj sistem automatski koči vozilo i sprečava udes:

Novi Ford Focus ima u ponudi i brojne druge savremene sisteme asistencije za bezbedniju vožnju. Među njima su adaptivni tempomat sa “stop&go” funkcijom, sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i tehnologija koja pomaže vozaču da održi auto u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Takođe, novi Focus opremljen je poboljšanim Fordovim sistemom adaptivnih farova. Ovaj sistem u stanju je da podesi i prilagodi svetlosni snop pre nailaska automobila na krivinu, raskrsnicu ili kružni tok. U tome mu pomaže i prednja kamera koja pokriva prostor od 65 metara ispred vozila.

Među novim sadržajima je i sistem automatskog kočenja nakon sudara, koji služi da se spreče eventualni sekundarni sudari pri nekontrolisanom kretanju automobila i izbegnu naknadne povrede vozača i putnika.

Tu su još i “head-up” displej, unapređeni sistem pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na pešake i bicikliste na putu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *