“Bijela glava” i Soči su spremni za Mundijal

Objavljeno: 16.5.2018.


Soči jedan je od ruskih gradova u kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu i očekuje se da će primiti ukupno sedam miliona ljudi tokom leta.
“Pripremamo se za Mundijal i već smo spremni”, rekao je Tanjugu turistički vodič Maksim Kharitonenkov.

Ističe da je po njemu Soči turistički najinteresantniji grad u Rusiji, kao jedan od najdužih gradova na svetu, s obzirom da se prostire na više od 140 kilometara duž obale Crnog mora.

Kharitonenkov kaže da u tom gradu ima oko pola miliona stanovnika, ali da se u Sočiju svakog leta taj broj poveća na oko pet miliona, kao i da očekuju da će zbog Mundijala, koji se održava od 14. juna do 15. jula, taj broj porasti na sedam miliona ljudi.

Naveo je da Soči, koji se nalazi u Krasnodarskom kraju, ima razvijenu infrastrukturu, dobre puteve, veliku železničku stanicu, aerodrom i drugo, ali i fudbalski stadion Fišt na kome će se igrati utakmice.

Posle Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, ogromni olimpijski stadion Fišt je bio rekonstruisan i na njemu će se igrati pojedini mečevi Mundijala, čiji je domaćin Rusija”.

Kharitonenkov je kazao da ime stadiona Fišt znači “Bela glava” i da je dobio ime po istoimenom planinskom vrhu koji se nalazi u zapadnom delu Velikog Kavkaza, čiji se vrhovi vide iz grada.

Pokretni deo krova stadiona se otvara u pravcu severa čime je gledaocima omoćen pogled ka planinskim vrhovima i obalama Crnog mora.

Kada je krov otvoren stadion podseća na otvorenu školju, a kada je zatvoren liči na faberžeovo jaje.

Stadion je prilagodjen potrebama Mundijala i može da primi oko 47.000 ljudi.

Mundijal će se igrati na 12 stadiona u 11 gradova i to su Moskva (Lužnjiki, Otkritje arena), Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov na Donu, Jekaterinburg i Soči.

U Sočiju će se u grupnoj fazi 15. juna igrati utakmica Portugal – Španija, 26. juna Australija – Peru, 23. juna Nemačka – Švedska i 18. juna Belgija – Panama.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *