Španski premijer za sastanak s novim liderom Katalonije

Objavljeno: 15.5.2018.


Španski premijer Mariano Rahoj izrazio je spremnost da se sa sastane s novim predsednikom španske oblasti Katalonije Kimom Torom.
Rahoj je ponovio da se centralne vlasti u Madridu protive nezavisnosti tog regiona.

“Naravno da ću primiti regionalnog predsednika ako to od mene traži… Spreman sam na razgovore”, rekao je Rahoj koji se nalazi u Sofiji

Tora je ranije danas rekao da bi se sastao sa španskim premijerom.

Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su juče tesnom većinom separatistu Kima Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao 21. decembra, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *