Porsche varao na testovima za emisiju štetnih gasova za model Cayman R?

Objavljeno: 15.5.2018.


Kompanija Porsche je optužena da je manipulisala rezultatima testa o emisiji štetnih gasova modela Cayman R u Velikoj Britaniji, kako bi omogućila svojim klijentima da ne plaćaju dodatne takse.
Naime, magazin Times je naveo da je nemački proizvođač, testove ze merenje emisije ugljenikovog dioksida na modelu Cayman R počinjao u drugoj brzini, a ne u prvoj, što je dovelo do toga da rezultati kažu da njihov model emituje 221 g/km ugljenikovog dioksida u Velikoj Britaniji, umesto 228 g/km, kao u ostalim delovima Evrope. Iako razlika ne deluje drastično, odnosno, može se reći da je minimalna, to je dovoljno da Cayman R u Velikoj Britaniji bude uvršten u nižu kategoiju „K“ a ne u „L“, po kojoj se obračunavaju porezi. Naime, to izgleda ovako: godišnji porez za automobile koji spadaju u kategoriju K iznosi 315 funti, dok za automobile koji su u kategoriji L, porez iznosi 540 funti godišnje.

Ova manipulacija sa rezultatima otkrivena je od strane advokatskog tima jednog od vlasnika modela Cayman R, koji je tužio nemačku kompaniju 2011. godine, zbog defekta na svom vozilu. Predstavnici kompanije Porsche su odlučili da se nagode sa njim, ali je on zahtevao informacije o rezultatima testova emisije štetnih gasova. Kompanija je odbila da mu otkrije te informacije, ali je na sudu otkrila da su nepravilnosti u rezultatima na tim testovima u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope nastali zbog različitih sistema oporezivanja.

Iako ovo nije ni blizu ozbiljno kao „Dizelgejt“, ako se dokaže tačnim, biće jasno da je VW grupacija svesno i svojevoljno lagala vlasti i klijente po pitanju emisije štetnih gasova, još jednom.

Predstavnici kompanije Porsche su izjavili da ne mogu otkrivati bilo kakve informacije, jer je istraga u toku.

Izvor: Vrelegume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *