Podaci 3 miliona Facebook korisnika zloupotrijebljeni nakon kviza

Objavljeno: 15.5.2018.


Facebook podaci više od tri miliona osoba koje su radile kviz ličnosti objavljeni su na loše zaštićenoj web stranici i mogu im pristupiti neovlaštene osobe, tvrdi New Scientist.
Navodi se da su podaci sadržali odgovore na kviz, da nisu navedena imena korisnika, ali da je otkrivena njihov uzrast, pol i status veze.

Za 150 hiljada ljudi otkrivene su i informacije o ažuriranju statusa. Svi ti podaci trebalo je da budu dostupni samo odobrenim istraživačima putem zajedničke web stranice.

Međutim, New Scientist je otkrio da korisničko ime i lozinka kojima je odobren pristup podacima mogu biti pronađeni za manje od minut, omogućujući svima da preuzmu lične podatke.

Podaci su prikupljeni testom pod nazivom myPersonality, a navodno je šest miliona učesnika dopustilo da se njihovi podaci anonimno dele s istraživačima.

Tim koji stoji iza kviza dopustio je svakom istraživaču koji je želeo da iskoristi podatke da im pristupi, pa je ukupno 280 osoba dobilo pristup, uključujući zaposlene u Facebooku i drugim velikim tehnološkim kompanijama, navodi se u izveštaju.

Iz Facebooka su saopštili da je, kao deo istrage o zloupotrebi korisničkih podataka suspendovano 200 aplikacija koje su bile na čekanju za pregled. To uključuje i myPersonality.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *