Indijanapolis želi da postane nova Silicijumska dolina

Objavljeno: 14.5.2018.


Silicijumska dolina – središte američke tehnologije – postala je tako skupa da radnici u industriji jedva uspevaju da podmire životne troškove a start-ap kompanije počinju da dovode u pitanje da li to treba da bude njihova lokacija.
Jedan grad, hiljadama kilometara daleko, spreman je da dočeka tehnološke kompanije i ponudi im iskusnu radnu snagu u nadi da će postati nova Silicumska dolina.

Krenimo sa ciframa. Tehnološke kompanije upumpavaju 7,7 milijardi dolara u gradsku ekonomiju i zapošljavaju 75.000 ljudi. Oglasi za poslove u tehnološkoj sferi su skočili za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a nezaposlenost je samo tri odsto. Ne, ovo nije Silicijumska dolina. Ovo je srednji zapad – Indijanapolis u Indijani.

“Grad je na ivici tehnološkog buma”, kaže Kortni Spens, koosnivač akademije Kenzi.

Zato je Kortni Spens osnovala Kenzi akademiju. To je univerzitet za programiranje čiji je cilj da privuče startape u centralni deo Amerike i pruži im obučene programere.

Stiv Heršberger angažuje lokalne pripravnike iz Kenzija da rade za njegovu industriju piva, umesto da dovodi pisce kodova i programere iz Silicijumske doline.

“Veliki univerziteti su nekada obučavali ljude za to. Više to ne rade”, kaže Heršerberg.

Kroz partnerstva sa lokalnim biznisima, studenti uče van učionice.

Maja Vilijams će diplomirati u decembru 2019. godine kao deo prve klase Kenzija. Preselila se u Indianapolis iz Luizijane da bi studirala programerstvo u medicini.

“Nju Orleans je veoma orijentisan prema zdravstvu, ali tehnologija im zaostaje, tako da ne postoji pravo tržište poslova u mojoj oblasti”, izjavila je Vilijams.

Akademija Kenzi aktivno regrutuje žene u industriji kojom tradicionalno dominiraju muškarci. U prvoj klasi ima ih samo dve, a u sledećoj su samo tri od 12 studenata – žene.

Studentkinja Kavita Kamalbabu kaže da je ženama potrebno više sampouzdanja u ovoj oblasti.

“Morate da odbacite sve strahove i budete spremne da se suočite sa svakim izazovom. Tako možete da pobedite i izgradite karijeru”, kaže Kamalbabu.

Kamalbabu i polovina njene klase ne plaćaju Kenziju godišnju školarinu od 12.000 dolara. Umesto toga, akademija im omogućava da deo svoje plate, kada dobiju prvi posao, upotrebe za naknadno plaćanje školarine.

Kenzi je možda uspeh za Indijanapolis. Ali na univerzitetu Stenford, smeštenom u srcu Silicijumske doline, studentI su skeptični.

“Kada pomislim na visoku tehnologiju, mislim na Kaliforniju ili Njujork, ne na Indijanapolis”, kaže Dijego Garsija, student Univeziteta Stenford.

Ako Indijana ne asocira na visoku tehnologiju, šta je sa Azijom? Osnivači Kenzija planiraju da ponove model akademije, počevši od Malezije.

Foto: Ron Thomas/iStock Photo

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *