Objavljeno posljednje Hokingovo istraživanje o Velikom prasku

Objavljeno: 7.5.2018.


Hoking i njegov kolega Hertog tvrde da naš svemir i drugi džepni svemiri nisu beskonačne fraktalne strukture, kao što se dosad mislilo
Nakon što je slavni fizičar Stiven Hoking preminuo, otkriveno je da s kolegom,  profesorom Tomasom Hertogom s belgijskog  univerziteta Luven, poslednje godine  života proveo radeći na teoriji o tome šta se dešava  nakon Velikog praska.

Ovih dana je časopis Journal of High Energy Physics objavio rezultate tog istraživanja, a Hoking i njegov kolega Hertog tvrde da naš svemir i drugi džepni svemiri nisu beskonačne fraktalne strukture, kao što se dosad mislilo. Njih dvojica tvrde da je svemir “razumno gladak i globalno konačan” te da nije fraktalna struktura.

Hertog je poručio da će se sa ovom teorijom omogućiti da se koncepti o prirodi svemira testiraju na način na koji ranije teorije nisu testirale, a po njima ključ je u gravitacionim talasima koji idu daleko iznad onih koji su nastali spajanjem crne rupe.

Takođe, Hertog veruje da će baš ti gravitacioni talasi pružiti ključne informacije koje će u idućim decenijama potvrditi ili opovrgnuti teoriju kosmičke inflacije.

Foto: Profimedia

Izvor: Nedeljnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *