Kočije faraona Tutankamona preseljene u novi muzej

Objavljeno: 7.5.2018.


Kočije egipatskog faraona Tutankamona preseljene su u novi muzej nedaleko od piramida, a koji bi, kako se nadaju vlasti, trebalo da vrati turiste u Egipat.
Kočije, izrađene od libanskog kedra i životinjske kože, bile su izložene u vojnom muzeju u Kairu od 1987. godine.

Međutim, vlasti zadužene za brigu o antičkoj baštini odlučile su da sve predmete pronađene 1922. godine u grobnici mladog kralja u Luksoru izlože zajedno u Velikom egipatskom muzeju u Kairu.

“Vojne kočije koje su danas stigle iz vojnog muzeja su šeste Tutankamonove kočije”, rekao je upravnik muzeja Tarek Sajed Tafik.

Svih šest kočija bilo je pronađeno u Tutankamonovoj grobnici.

Neke su bile namenjene svečanim izlascima, druge za lov, a ratne kočije bile su lakše i brže od ostalih.

“Prvi put će unutar Velikog egipatskog muzeja sve kočije biti izložene zajedno”, rekao je Tafik.

Tutankamon je postao faraon još kao dečak i vladao je Egiptom deset godina do smrti u 19. godini, negde 1324. pre Hrista.

Novi muzej nalazi se iza Velikih piramida u Gizi i trebalo bi da postane najveći arheološki muzej na svetu.

Turistički sektor jedan je od glavnih izvora deviznog priliva u Egiptu koji pokušava da oporavi svoju privredu nakon Arapskog proleća 2011. godine, pokreta kojim je srušena višedecenijska vladavina predsednika Hosnija Mubaraka.

Vlada navodi da su turisti počeli da se vraćaju u Egipat i objavila je u januaru da je broj turista u 2017. dostigao broj od 8,3 miliona, što je 54 posto više u poređenju sa 2016. godinom, ali daleko ispod 14,7 miliona u 2010. godini, pre prodemokratske pobune.

Foto: Freeimages/pixelism

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *