VB bi sjednicu SB o KiM; “Ponašaju se kao američki šerif”

Objavljeno: 4.5.2018.


Sve je realnije da će Velika Britanija tražiti održavanje zatvorenih sednica o Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
To Beogradu ne bi odgovaralo. Srpski državni vrh nije iznenađen ali jeste spreman na borbu.

Za zapad, pitanje Kosova je rešeno. Ono je nezavisna država. Dodatnu potvrdu tog stava zatražiće najvereovatnije i Britanci kada od avgusta počnu da predsedvaju SB UN.

Srpski predsednik nije iznenađen i poručuje da će tražiti podršku istoka iako je svestan malih šansi.

“Očekujem rusku podršku ovoga puta a razgovaraćemo i sa našim kineskim prijateljima. Šta god da uradite kajaćete se i šta god da uradte nije dobro. U toj nemogućoj atmosferi gde očekujete sve a nemate ništa, izmaltiili vas devedesetih, u ringu s afalsterima, rukama u gipsu morate da se borite sa najvećim borcima na planeti”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije i ambasador SRJ pri UN Vladislav Jovanović, podseća na britanski pokušaj da u SB bude usvojena rezolucija o Srebrenici, u kojoj je Srbija trebalo da bude osuđena za genocid.

Sada, Britanija pokušava da učini uslugu Americi i drugim njenim saveznicima, ističe Jovanović.

“Zapad se ponaša kao nekadašnji američki šerif. Ono što su oni silom i nasiljem napravili mora da bude legalizovano i prihvaćeno, a ako to nećete loše ćete se provesti. To je poliitčko pitanje koje nije rešeno u osnovi, izvršeno je prekrajanje granica i pretvaranje manjine u državu”, rekao je Jovanović.

Ipak, tu državu, većina svetskih velesila je priznala. Nemački ambasador u Prištini kaže da je protiv bilo kakve podele Kosova.

“Za mene su razgovori o promeni granice opasni i ja ih odbacujem. Da bi Kosovo i Srbija mogli da se pridruže Evropskoj uniji, pravno-obavezujući sporazum bi trebalo direktno da reguliše buduće kosovsko-srpske odnose, a ne da stvara nesigurnost koja bi kasnije predstavljala probleme unutar EU”, rekao je Kristijan Helt.

Poznavaoci prilika su složni da Srbiji niko neće tražiti da formalno prizna Kosovo ali pravno obavezujući sporazum jednak je tome. Onda se postavlja pitanje suštine održavanja bilo kakvih sednica SB UN o Kosovu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *