U trgovinama sve manje domaćih proizvoda

Objavljeno: 4.5.2018.


Proizvodnja u prehrambenoj industriji u RS prošle godine je smanjena za 2,3 odsto u odnosu na godinu ranije.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da prehrambena industrija učestvuje sa svega 10,86 odsto u prerađivačkoj industriji. Naveli su da u prehrambenoj proizvodnji prednjače mljekarska i mesna industrija, te da Srpska raspolaže značajnim prehrambenim kapacitetima, ali da se ovaj sektor suočava sa dugotrajnim i brojnim problemima.

– Suša je prošle godine negativno uticala na cjelokupnu biljnu proizvodnju. Smanjen je i prinos i kvalitet voća, a suša se odrazila i na stočarsku proizvodnju – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da je direktna posljedica toga rast cijena primarnih poljoprivrednih sirovina, ali i finalnih prehrambenih proizvoda.

Istakli su da se do kraja ove godine procjenjuje rast prehrambene proizvodnje za oko jedan i po odsto, te u oblasti proizvodnje pića oko dva i po odsto. Dodaju da u posljednje tri godine proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda ima tendenciju rasta od tri i po odsto, ali da se struktura prerade nije značajnije mijenjala.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je proizvodnja mesa lani premašila 530 miliona KM, te da bi ove godine mesna industrija mogla donijeti više novca.

– Najveći problem je u svinjogojstvu jer proizvodnja svinjskog mesa u kontinuitetu ne zadovoljava potrebe mesno-prerađivačke industrije u RS ni kvalitetom ni kvantitetom. Sve proizvedene količine ostaju na tržištu RS i BiH – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je neophodno uskladiti spoljnotrgovinsku politiku BiH i podsticajnu politiku u entitetima kako bi prehrambena i poljoprivredna proizvodnja stale na zelenu granu.

– Srpska raspolaže kvalitetnim zemljištem i pogodnom klimom za uzgoj svih vrsta poljoprivrednih proizvoda i trudimo se da stvorimo potencijal za kvalitetan proizvod, ali sav rad i trud remeti nekontrolisani uvoz – rekao je Marinković.

On je dodao da je najveći jaz između proizvodnje i prerade prisutan u mesnoj industriji takođe zbog nekontrolisanog uvoza goveđeg i svinjskog mesa, navodeći da će poljoprivrednici u narednom periodu intenzivirati razgovore sa prerađivačima kako bi dobar dio domaćih sirovina završio u prerađivačkom sektoru, zbog obostrane dobrobiti, ali i zbog potrošača, kako bi znali šta jedu.

Glas Srpske

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *